Mordechai Richler, el Philip Roth canadenc, premi Llibreter

  • Mordechai Richter (Montreal 1931-2011) és considerat un dels escriptors contemporanis més importants de la literatura contemporània canadenca. Quaderns Crema ha publicat El cas d'en Barney Panofsky, que ha obtingut el premi Llibreter en la modalitat d'altres llengües.

VilaWeb
Redacció
13.06.2013 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El traductor Xavier Pàmies explica en un article a Núvol l’experiència de traduir Richler i en fa la seva lectura personal comparant-lo amb Philip Roth.

Mordecai Richler era un autor controvertit i satíric, que en la seva prolífica carrera va alternar diversos gèneres, des de la narrativa i l’articulisme fins a l’assaig i el guió cinematogràfic. També va conrear la literatura infantil.

El traductor català de Mordechai Richter, Xavier Pàmies, veu molts punts de contacte entre aquest autor jueu canadenc i un altre escriptor jueu: Philip Roth. “Em vaig llegir Barney’s Version submergint-m’hi cada vegada més i llegint-lo cada vegada més de pressa, deixant-me posseir pel personatge i la humanitat que desprenia”, explica Xavier Pàmies avui a Núvol. “En Mordecai Richler traspua indignació amb el món, com en Philip Roth, un autor amb qui estic familiaritzat com a traductor; però, també com ell, desborda d’unes ganes de viure on el desig sexual i l’alta cultura literària s’eleven com a puntals destacats”.

Podeu llegir més a Núvol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any