Set-cents anys de vinculació entre l’Aran i Catalunya

  • L'Institut d'Estudis Occitans analitza amb una jornada a Barcelona el tractat de Poissy i la Querimònia del 1313, a més de l'occità de la vall

VilaWeb
Redacció
04.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Arran del tractat de Poissy del 26 d’abril de 1313, la Vall d’Aran va tornar a l’òrbita de la corona catalano-aragonesa després d’uns quants anys de domini francès. Des d’aquella data, de fet, aquest petit territori occità ha quedat lligat a Catalunya. En ocasió del set-cents aniversari, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) dedica una jornada a estudiar el primitiu lligam de la Vall d’Aran amb l’Aragó (des del 1104), l’ocupació francesa posterior (1283) i l’adscripció definitiva de la vall a Catalunya. També s’hi analitzaran els privilegis concedits per Jaume II a l’Aran el mateix 1313 (Querimònia) i l’occità que s’hi parla, oficial a Catalunya des del 2006. L’acte es retransmet en directe.

El 26 d’abril de 1313 el tractat de Poissy va tornar la Vall d’Aran a la corona catalano-aragonesa, després d’haver estat envaïda pels francesos el 1283 en resposta a l’ocupació de Sicília pel rei Pere el Gran, el 1282. Poc després del tractat, el rei Jaume II va concedir al territori un conjunt de privilegis, coneguts com la Querimònia (text complet en llatí, català i occità aranès), on es confirmaven els costums i usos consuetudinaris de la vall i, a la vegada, s’hi recompensava l’adhesió dels aranesos al rei amb importants franqueses i nous privilegis. La Querimònia, veritable carta magna aranesa, fou signada per Jaume II a Lleida el 23 d’agost de 1313 i confirmada posteriorment per tots els monarques de la corona catalano-aragonesa i àdhuc pels reis d’Espanya de la casa de Borbó, fins a Ferran VII (1817) i Isabel II (1846).

Jornada al IEC

La presentació de la jornada d’avui a la seu barcelonina del IEC serà a càrrec d’Isidor Marí, president de la Secció Filològica, i de Ramon Sistac, delegat de l’Institut a Lleida. Pere Benito, de la Universitat de Lleida, hi pronunciarà la conferència ‘La Vall d’Aran en el joc de la política occitana del regne i de la Corona d’Aragó (1104-1283)’; M. Teresa Ferrer i Mallol presentarà la ponència ‘L’ocupació francesa de la Vall d’Aran el 1283 i la devolució de 1313 al Tractat de Poissy. El canvi posterior de lligam territorial de la Vall: d’Aragó a Catalunya’; i M. Àngels Sanllehy, de l’Institut d’Estudis Aranesos, parlarà sobre ‘La Querimònia (1313): un referent en la història de la Vall d’Aran’. L’última conferència serà a càrrec d’Aitor Carrera, de la Càtedra d’Estudis Occitans de la Universitat de Lleida, que se centrarà en ‘L’occità de la Vall d’Aran davant els parlars gascons veïns. Implicacions lingüístiques de la separació política’.

Notícies relacionades:

Diari de l’Escola: L’any d’Occitània

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any