Les exportacions d’armes de la UE, a cop d’ull

  • S'activa una aplicació web que permet d'establir comparacions entre estats exportadors, països destinataris, tipus d'armament i anys

VilaWeb
Redacció
31.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Cada any els països de la UE exporten armament per valor de milers de milions, des d’armes lleugeres i municions fins a vaixells de guerra i aviació militar. Tot i això, denuncia el Centre d’Estudis per la Pau J. M. Delàs, els ciutadans europeus amb prou feina en tenen informació. Fins ara: una nova aplicació de la Campanya contra el Comerç d’Armes i la Xarxa Europea contra el Comerç d’Armes fa públiques les dades disponibles d’una manera clara i fàcil al públic, polítics, funcionaris i mitjans.

L’aplicació Exportacions d’Armes a la UE es basa en les dades publicades als informes anuals de la Comissió Europea entre el 1998 i el 2011. Però, així com els informes esmentats són difícils d’entendre i molt tècnics, la nova aplicació proposa un sistema senzill i fàcil de navegar per a entendre les dades i establir comparatives ràpides entre estats exportadors (amb França, Alemanya, Itàlia, la Gran Bretanya, Espanya i Suècia al capdavant), països destinataris, tipus d’armament i anys.

El Centre Delàs avisa que les dades, tot i ésser oficials, són ‘incompletes i inclouen omissions evidents’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any