Girona votarà deixar de reconèixer Felipe de Borbó com a príncep de la ciutat

  • Una moció de la CUP descriu la monarquia de 'desfasada, anacrònica, antidemocràtica i esquitxada per nombrosos casos de corrupció'

VilaWeb
Redacció
04.04.2013 - 17:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pròxim ple de l’Ajuntament de Girona votarà una moció per deixar de reconèixer Felipe de Borbó com a príncep de la ciutat. La moció, presentada per la CUP, recull que la monarquia espanyola és una institució ‘desfasada, anacrònica, antidemocràtica, esquitxada per nombrosos casos de corrupció i que costa molts diners als ciutadans dels Països Catalans’.

Per això, proposen també exigir a la casa reial que renunciï al títol de Príncep de Girona. La CUP també critica l’existència de la Fundació Príncep de Girona i proposa reconvertir-la en una altra fundació ‘que tingui com a autèntic objectiu ajudar els joves de les comarques gironines en la seva formació’. La moció es debatrà al ple d’abril.

A l’exposició de motius de la moció, el grup municipal de la CUP detalla un seguit d’arguments per demanar que la ciutat deixi de reconèixer Felipe de Borbó com a Príncep de Girona i també perquè es declari moralment exclosa ‘del domini de la monarquia espanyola’.

Entre els motius, hi ha la recent imputació de la infanta en el cas Nóos i destaquen que aquest només és el darrer dels ‘molts altres escàndols’ que ha protagonitzat la casa reial espanyola en els últims anys.

La CUP també recorda que Juan Carlos va ser nomenat ‘directament pel dictador Francisco Franco com al seu successor’ i va jurar els ‘Principis fonamentals del moviment franquista’. A més, asseguren que cada vegada queda més clar que la monarquia és anacrònica i antidemocràtica.

Per això, proposen deixar de reconèixer Felipe de Borbó com a Príncep de Girona i exigir a la casa reial que renunciï a aquest títol. També volen que Girona es declari municipi ‘moralment exclòs del domini de la monarquia espanyola’ i la ciutat doni suport a iniciatives que tinguin com a objectiu promoure els valors republicans. A més, també volen pactar que s’excloguin els símbols monàrquics de les institucions municipals i que, a partir d’ara, es commemori oficialment la diada el 14 d’abril.

Fundació Príncep de Girona

La CUP també critica l’origen i la funció de la Fundació Príncep de Girona (FPdGi). Segons recullen a la moció, la Fundació es va crear l’any 2009 ‘amb l’únic objectiu de fer creïble la monarquia al nostre país, especialment a la demarcació de Girona’. La CUP creu que, en temps de crisi, és escandalós que el pressupost anual de la fundació sigui ‘de més d’1.500.000 euros’ i posa en dubte la seva utilitat.

De fet, la CUP creu que ‘no pot ser una casualitat’ que diferents patrons de la Fundació ‘hagin sortit a la llista d’empreses que han finançat la Fundació Noós’ i apunta que Iñaki Urdangarín va trobar en la Fundació ‘una eina apropiada per a la seva estratègica de negocis, ja que tenia a l’abast 60 de les principals empreses de l’estat que difícilment es podien negar a dotar de fonts la FPdGi’.

Per aquests motius, proposa fer els passos necessaris per reconvertir la Fundació Príncep de Girona en una fundació nova amb un altre nom arrelat al territori i que tingui com a ‘autèntic objectiu’ ajudar els joves de les comarques gironines en la seva formació. Mentrestant, la CUP proposa deixar de col·laborar en les activitat i actes que la FPdGi faci a Girona.

 

Més informació: Montblanc es vol desempallegar dels Borbó

Cançons contra els Borbons

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any