La formació del govern italià continua encallada

  • Bersani reitera la negativa a constituir un govern d'unitat amb Berlusconi · Napolitano obre un període de reflexió després de reunir-se amb tots els partits

VilaWeb
Redacció
30.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’Itàlia, Giorgio Napolitano, ha decidit agafar-se ‘un temps per a reflexionar’ sobre les propostes rebudes per a formar el nou govern, segons que ha informat el portaveu del cap de l’estat. Napolitano es va reunir ahir amb els dirigents dels diferents partits, però les converses no han servit per arribar, de moment, a cap acord. 

De les consultes es desprèn que ni el  Partit Democràtic de Pier Luigi Bersani, el més votat, ni el Moviment Cinc Estels estan disposats a acceptar la gran coalició proposada per l’ex-primer ministre Silvio Berlusconi i el seu partit, el Poble de la Llibertat. Tampoc no pensen acceptar un govern tecnòcrata, després de l’experiència de l’anterior executiu de Mario Monti.

Enrico Letta, subsecretari nacional del PD, ha dit que el partit volia començar un procés de reforma emparat en el ‘clamorós resultat dels comicis’ i ha descartat la coalició proposada per Berlusconi perquè ‘no respon a la petició de canvi que demana el poble’.

Per la seva banda, Angelio Alfano, secretari general del PDL, ha acusat el partit de Bersani del fracàs de les converses prèvies. ‘El cap de l’estat no ha tingut en consideració ni ha presentat hipòtesis sobre cap govern de tecnòcrates, que hauríem descartat no només nosaltres sinó la majoria dels italians’, ha declarat. ‘En aquest moment la responsabilitat recau sobre el PD, que recull allò que va sembrar. Remetem la nostra confiança a les valoracions de Napolitano’, ha declarat.

I Vito Crimi, líder al senat del M5S, ha refusat qualsevol apropament amb la resta de partits, i ha defensat un govern dirigit pel moviment de Beppe Grillo. ‘Estem disposats a governar. A ser un govern que pugui tirar endavant iniciatives legislatives. No garantim la confiança a un govern pseudotècnic. Bersani no reuneix les condicions per a formar un govern de confiança’, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any