Les quitances en dipòsits es podran aplicar en futurs rescats a la UE

  • La nova proposta europea no exclou forçar pèrdues pels qui tinguin més de 100.000 euros al banc · Els bancs de Xipre continuaran tancats fins dijous

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.03.2013 - 15:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió Europea ha admès que la proposta de nova normativa europea de crisis bancàries preveu la possibilitat d’exigir pèrdues als dipositaris de més de 100.000 euros al banc, com a Xipre. Després de la confusió d’ahir pels comentaris del president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, que va dir i després va negar que Xipre fos un model per a futurs rescats, la portaveu de Serveis Financers de la CE, Chantal Hughes, ha indicat que es pot tornar a fer pagar als grans dipositaris la factura dels rescats. ‘En la proposta de la CE no s’exclou que els dipòsits de més de 100.000 euros siguin instruments elegibles per a quitacions. És una possibilitat’, ha dit Hughes.

La portaveu de la Comissió Europea ha volgut remarcar que, en qualsevol cas, els dipòsits per sota dels 100.000 euros sempre estarien protegits. ‘En cap cas és possible fer una quitació en els comptes per sota dels 100.000 euros, ja sigui ara o en el futur’, ha defensat Hughes.

Amb tot, només la setmana passada la proposta de l’Eurogrup pel rescat de Xipre exigia pèrdues també pels petits estalviadors. Davant de la indignació popular i el rebuig de Nicòsia, aquesta possibilitat finalment es va modificar en l’acord d’aquest dilluns a la matinada, protegint així els dipòsits garantits dels ciutadans.

Tot i això, Hughes ha volgut reiterat el missatge de Brussel·les de que Xipre no és un model a seguir per a futurs rescats. ‘No hem de dir que sigui un model perfecte o un model que calgui reutilitzar tal qual en el futur perquè no arribarem de nou a aquestes circumstàncies’, ha assegurat Chantal Hughes, reiterant l’excepcionalitat de la situació de Xipre.

Els bancs de Xipre continuaran tancats fins dijous

Els bancs xipriotes no obriran pas avui, tal com era previst, i romandran tancats fins dijous, segons que ha anunciat el Banc Central. El motiu adduït és que així es podrà garantir un ‘funcionament tranquil a tot el sistema bancari’. De primer, s’havia anunciat que avui ja obririen totes les entitats llevat del Laiki Bank i el Banc de Xipre, després de més d’una setmana tancats, però finalment se n’ha ajornat la reobertura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any