El Suprem declara nul·les les clàusules sòl d’hipoteques en cas de manca de transparència

  • Estima parcialment el recurs presentat per Ausbanc contra el BBVA i Cajas Rurales Unidas

VilaWeb
Redacció
20.03.2013 - 15:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Suprem ha declarat nul·les les clàusules sòl dels contractes hipotecaris en els casos de ‘manca de transparència’. La sala primera del tribunal ha acceptat un recurs de cassació en què es plantejava un assumpte sobre els topalls mínims dels tipus d’interès en les hipoteques, que impedeixen al client de beneficiar-se de les baixades de l’Euríbor.

El recurs havia estat presentat per l’Associació d’Usuaris de Serveis Bancaris (Ausbanc) contra el BBVA i Cajas Rurales Unidas. Tanmateix, el Suprem aclareix que no es tornaran els diners als qui ja hagin pagat aquestes càusules.

Algunes entitats van establir unes clàusules en les hipoteques que establien un Euríbor mínim, de manera que els usuaris amb crèdits a tipus variable referenciats a aquest índex no han pogut beneficiar-se de la disminució registrada des del juliol del 2011. Les associacions de consumidors havien denunciat que sovint les entitats no n’havien informat els clients. Ara el Suprem dóna la raó parcialment a aquestes organitzacions i declara nul·les les clàusules que se signessin sense informar-ne el consumidor, si bé resol que no es tornaran els diners pagats.

El tribunal considera que aquest recurs és ‘transcendent’ perquè la sentència crea jurisprudència, sense haver d’esperar que recaigui una altra sobre el mateix tema, de manera que des d’ara la resta de tribunals interiors n’hauran de seguir el veredicte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any