El govern espanyol exigirà 35 anys cotitzats per a jubilar-se de manera anticipada

VilaWeb
Redacció
15.03.2013 - 14:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern epsanyol exigirà un mínim de trenta-cinc anys cotitzats per accedir a la jubilació anticipada voluntària, i trenta-tres anys cotitzats en els casos de la jubilació anticipada forçosa i la parcial. Ho ha aprovat a través d’un reial decret-llei que també eleva l’edat per accedir a aquestes modalitats.

Amb aquesta reforma, l’executiu de Rajoy endureix les condicions d’accés a la jubilació anticipada i parcial, redueix les despeses de les empreses en els acomiadaments col·lectius que incloguin treballadors de cinquanta anys, i permet combinar salari i pensió, amb independència de la jornada laboral, a tots els treballadors excepte els funcionaris.

Així, eleva a trenta-cinc anys el període mínim de cotització exigit per accedir a la jubilació anticipada voluntària. A més, l’edat per accedir-hi serà de 63 anys i un mes, i s’anirà incrementant de manera progressiva fins als 65 anys el 2027, any en què l’edat de jubilació serà de 67 anys segons l’última reforma de pensions, en vigor des de l’1 de gener. 

En el cas de la jubilació anticipada forçosa, la norma l’estableix quatre anys abans de l’edat legal, de manera que una vegada entri en vigor, serà de 61 anys i un mes el 2013, i anirà augmentant gradualment fins als 63 anys el 2027.

El període mínim de cotització exigit per accedir a la jubilació parcial passarà de 30 a 33 anys, i per poder acollir-se a aquesta modalitat s’exigirà haver demanat feina sis mesos abans de la sol·licitud; després d’un acomiadament col·lectiu o un acomiadament objectiu per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció; una resolució judicial conforme a la llei concursal; força major; mort o jubilació de l’empresari, o violència de gènere.

En el cas de la jubilació parcial, l’edat d’accés se situa en dos anys respecte l’edat legal, és a dir, 63 anys i un mes el 2013 i 65 anys en 2027. Els anys de cotització mínims necessaris per acollir-se a aquesta modalitat seran 33 (en cas de persones amb discapacitat seran 25 anys) i s’exigirà també a l’interessat una antiguitat de sis anys a l’empresa.

Els jubilats parcials veuran reduïda la seva jornada entre un 25% i un 50% o fins i tot fins a un 75% si el treballador rellevista està contractat a temps complet i de manera indefinida. El rellevista haurà d’estar a l’atur, o ser treballador de la mateixa empresa amb un contracte limitat, o soci treballador d’una cooperativa o de treball assimilats en el cas de treballadors per compte d’un altre.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any