Veneçuela, de dol i blindada després de la mort de Chávez

  • El funeral d'estat es farà demà passat • El vice-president Nicolás Maduro demana de canalitzar el dolor en pau i tranquil•litat • Veneçuela acusa els Estats Units d'una conspiració contra Chávez

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.03.2013 - 10:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern veneçolà ha decidit de fer demà passat, 8 de març, el funeral d’estat en memòria d’Hugo Chávez, mort ahir al vespre. El ministre d’Afers Estrangers, Elías Jaua, ha dit que la cerimònia serà a les deu del matí (hora local) a l’acadèmia militar de Caracas, on s’ha instal·lat la capella ardent. El cos de Chávez hi serà traslladat avui, amb un seguici fúnebre que recorrerà els carrers de la capital veneçolana. També s’han decretat set dies de dol oficial i s’han suspès les activitats escolars fins divendres.

Aquesta és l’emissió en directe del trasllat del fèretre d’Hugo Chávez que ofereix la televisió veneçolana TeleSur:

Les forces armades han estat desplegades per ‘garantir la seguretat’, segons el cap del comandament estratègic d’operacions, el general Wilmer Barrientos. Prèviament, el ministre de Defensa, Diego Molero, havia cridat a la unitat de les forces armades i havia volgut remarcar que serien lleials al govern i al parlament veneçolà. Així mateix, havia anunciat el desplegament de les tropes ‘per garantir la sobirania i fer complir la constitució’.

El vice-president, Nicolás Maduro, va informar de la mort d’Hugo Chávez ahir al vespre, en una compareixença emesa en directe per la ràdio i la televisió veneçolanes des de l’Hospital Militar Carlos Arvelo, a Caracas, on era ingressat Chávez.

‘El respecte i la pau han d’anar plegats. Nosaltres cridem tots els compatriotes a ser els vigilants de la pau, del respecte, i assumim les pregàries i el projecte del comandant Hugo Chávez’, va expressar Maduro. ‘Serem dignes hereus d’un home gegant, com va ser i com sempre serà en el record el comandant Chávez. És un moment de dolor profund.’

Poques hores després de l’anunci, milers de veneçolans han sortit als carrers de Caracas amb el Palau de Miraflores com a principal punt de reunió, per recordar i homenatjar Hugo Chávez.

Veneçuela acusa els Estats Units d’una conspiració contra Chávez

Prèviament a l’anunci de la mort de Chávez, Nicolás Maduro havia comparegut per acusar ‘l’enemic’, en una referència implícita als Estats Units, de l’empitjorament de salut de Chávez, que va ser operat l’11 de desembre a Cuba i des de feia unes quantes setmanes tenia insuficiència respiratòria. Maduro va demanar una investigació i va parlar d’una conspiració per a causar la malaltia a Chávez. Maduro va comparar la malaltia de Chávez amb la del president palestí, Iàsser Arafat, de qui es va dir que havia mort d’un enverinament.

En un discurs televisat, Maduro va dir que el govern tenia pistes que indicaven que Chávez havia estat atacat pels ‘enemics de la pàtria’ amb la malaltia que li ha causat la mort. I va assegurar que el govern no tenia cap dubte que podria conformar una comissió científica per aclarir si Chávez havia estat atacat pels ‘enemics de la pàtria’.

A Chávez, que va presidir Veneçuela durant catorze anys, li va ser diagnosticat un càncer de pelvis a mitjan any 2011, i s’ha mort després de les complicacions de l’última intervenció, l’11 de desembre passat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any