Mas: ‘Quan intentes aixecar el cap a Espanya, te l’intenten tallar’

  • Veu fora de lloc portar al TC la declaració de sobirania

VilaWeb
ACN
01.03.2013 - 21:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assenyalat al vespre que els catalans, ‘quan intentem aixecar el cap a Espanya, ens l’intenten tallar’. Mas ha assenyalat que els entrebancs que està posant l’estat espanyol al procés sobiranista no impediran que Catalunya ‘aixequi el cap, perquè en tenim l’obligació’. I ha afegit que un país que és capaç de competir al món amb projectes de primera línia com el MWC, ‘no pot quedar ensorrat ni enfonsat’. Després que s’hagi fet oficial que el govern espanyol ha impugnat la declaració de sobirania del Parlament al TC, Mas ha reiterat que els recursos del govern al TC no provocaran que el procés català quedi ‘esquerdat’.

Artur Mas ha recordat que, en altres moments, la cambra catalana ja s’havia posicionat en favor del dret d’autodeterminació de Catalunya i que llavors no es va presentar cap recurs. ‘Com més avança la democràcia espanyola, menys base autènticament democràtica té’, ah dit. I ha afirmat que portar la declaració al TC està fora de lloc i que demostra ‘que no hi ha voluntat de diàleg real.’

Presentar un recurs d’inconstitucionalitat a la declaració de sobirania significa tallar la via del diàleg entre el govern català i l’executiu de l’estat, segons Artur Mas. ‘Se’ns diu per part del govern i de les institucions espanyoles que volen parlar, seure a la taula, consensuar i dialogar, però, per la via dels fets, això no és cert’, ha declarat Mas. ‘Si per una declaració ja volen presentar un recurs al TC vol dir que el que estan fent és tallar la via del diàleg.’

El president ha reconegut que la declaració no és ni una llei ni una decisió ferma de la cambra catalana. A més, ha recordat que el parlament ja ha votat a favor del dret d’autodeterminació de Catalunya en altres moments. Aquest és, ha dit, un dret ‘inalienable a qualsevol poble i nació’ i que, per tant, ‘no se’ns pot treure.’ El fet que ara l’actitud de l’estat sigui diferent ha portat Mas a concloure que, tot i portar més anys de democràcia, hi ha ‘un retrocés des del punt de vista de les actituds democràtiques’.

El control de l’acció exterior

Mas ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb el primer ministre de Gal·les, Carwyn Jones, amb qui ha comparegut en una roda de premsa aquest divendres. El president ha valorat també l’aprovació de la llei d’acció i servei exterior per part del govern espanyol. Mas ha celebrat que s’hagin rebaixat les intencions inicials respecte al control per part de l’estat de l’acció exterior de les comunitats autònomes. ‘Però sigui molt o poc’, ha dit, ‘no té sentit posar portes al camp’.

Segons el cap de l’executiu català, l’acció exterior és una obligació i una necessitat avui dia. Mas s’ha preguntat què passaria a Catalunya si no tingués una economia molt orientada a l’exterior. La resposta, segons ell, és que hagués patit molt més la crisi econòmica. Per això, ha assenyalat, el govern té la responsabilitat d’ajudar a l’economia i la cultura catalana a estar presents arreu del món.

Respecte a les relacions amb el govern espanyol, Mas ha deixat clar que l’executiu sempre informa a les autoritats espanyoles sobre la seva presència a l’exterior. ‘Si es tracta d’ajudar-se mútuament, de fer coses plegats i de sumar, Catalunya no hi té cap inconvenient’, ha afegit.

El primer ministre gal·lès ha posat l’exemple de les relacions entre el seu govern i el del Regne Unit. Segons ha dit, Gal·les no necessita l’aprovació del govern britànic per viatjar on sigui. A més, ha assegurat que reben tot el suport tant de l’ambaixada britànica com de les organitzacions i institucions del Regne Unit i que treballen plegats.

Trobada per reforçar els lligams econòmics

Mas i Jones han estat reunits durant gairebé una hora i, segons han informat posteriorment als periodistes, han aprofitat la trobada per buscar vies per intensificar les relacions econòmiques, comercials i turístiques entre ambdós països. El president català ha explicat que ha informat a Jones de que Catalunya és, segons ell, el territori del Sud d’Europa que més possibilitats de tirar cap endavant té gràcies a la seva orientació cap a l’exterior.

Per la seva banda, el primer ministre Gal·lès ha afirmat que treballarà perquè les relacions entre Catalunya i el seu país vagin a més. Jones ha anunciat una campanya que pretén captar turistes catalans per tal que visitin Gal·les.

Sobre la situació política que viu Catalunya, Jones ha assenyalat que hi ha diferències amb el cas de Gal·les i s’ha mostrat partidari del diàleg entre els governs català i espanyol al voltant de la celebració de la consulta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any