Beppe Grillo és la gran sorpresa de les eleccions italianes

  • El còmic guanya en diverses regions i també a l'Alguer · Berlusconi i Bersani es disputen les eleccions generals en un frec a frec seguit de prop per Grillo

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.02.2013 - 21:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Moviment 5 Estels del còmic populista Beppe Grillo ha estat la sorpresa de les eleccions generals italianes a tot l’estat, però especialment a l’Alguer, on ha guanyat l’elecció a la cambra i ha quedat a poc més d’un punt de guanyar també l’elecció al senat. A la cambra, Grillo ha aconseguit el 30,99% dels vots, per davant del centre-esquerra de Pier Luigi Bersani, que n’ha aconseguit el 28,33%, seguit per la coalició de centre-dreta de Berlusconi, amb el 24,12%. En canvi, Bersani s’ha imposat per poca diferència a la votació pel senat, amb un 31,37% dels vots, pel 29,73% de Grillo i el 26,26% de Berlusconi.

Itàlia camina cap a una crisi de governabilitat

Sorpresa del populisme del Moviment 5 Estels del còmic Beppe Grillo, remuntada de l’exprimer ministre conservador Silvio Berlusconi, fracàs del tecnòcrata Mario Monti i poca empenta per les esquerres de Bersani. Aquest pot ser el resum, a grans trets, dels resultats electorals a Itàlia, on cap partit ha aconseguit una majoria clara per governar i ja comencen a aparèixer les primeres veus que apunten a una repetició dels comicis.

Les últimes projeccions publicades per la RAI passades les deu del vespre indiquen que la coalició de centre-esquerra de Pier Luigi Bersani guanya la cambra de diputats en vots i escons, però el centre-dreta de Silvio Berlusconi aconsegueix més escons al senat, tot i estar lleugerament per sota de Bersani en percentatge de vot. Amb més de dos terços de l’escrutini, la RAI dóna a Bersani un 31,7% dels vots al senat i un 29,6% dels de la cambra de diputats, i a Berlusconi un 30,7% i un 28,7%, respectivament. La sorpresa de les eleccions és el salt del populista Beppe Grillo, que pot tenir un 23,8% dels vots per la cambra i un 25,9% dels vots pel senat.

Contents amb Berlusconi

A la seu de la coalició de centre-dreta de Berlusconi l’ambient és de satisfacció, segons assegura el ‘Corriere della Sera’ a la seva edició digital. El candidat a primer ministre del Poble de la Llibertat, Angelino Alfano, ha valorat els resultats com a extraordinaris i ha donat les gràcies a l’ex-primer ministre Silvio Berlusconi -que va acceptar donar el lideratge a Alfano a canvi d’optar a ser ministre d’Economia. El centre-dreta ha valorat la resurrecció de Berlusconi, apartat per Brussel·les com a primer ministre pels casos de corrupció i substituït per Mario Monti, com una nova ‘fita memorable’ d’Il Cavaliere.

Possibles noves eleccions, diu l’esquerra

Entre les esquerres, Bersani ha evitat fer comentaris durant la nit electoral, però el seu segon, Enrico Letta, ha assegurat que podria tornar a haver-hi eleccions ‘ben aviat’ a Itàlia. La coalició de les esquerres, que si es confirmen les últimes projeccions té la victòria per un marge ajustat a la cambra dels diputats però perd en nombre d’escons al senat, ha rebaixat l’optimisme de primera hora de la tarda, quan les enquestes a peu d’urna pronosticaven un resultat molt menys ajustat.

El populisme de Grillo

Un dels resultats més sorprenents a Itàlia, però, ha estat el de Beppe Grillo, que ha sobrepassat amb escreix el sostre del 20% dels vots tant al senat com a la cambra de diputats. ‘És meravellós, en tres anys ens hem convertit en el partit més gran d’Itàlia’, ha dit Grillo, que a diferència de Bersani i Berlusconi no encapçala una coalició de formacions. ‘Ha estat una aventura meravellosa i farem tot el que hem promès durant la campanya electoral’, ha afegit el cap del Moviment 5 Estels. Segons Grillo, els resultats demostren que els partits tradicionals han fracassat.

Fracàs de Monti

Les eleccions a Itàlia també són un fracàs molt important pel fins ara primer ministre, el tecnòcrata Mario Monti, que ha aconseguit un 9,3% dels vots al senat i un 10,8% dels vots a la cambra de diputats. Monti, que ha comparegut davant dels mitjans aquest vespre, ha assegurat que ha guanyat el populisme. Monti, però, també ha assegurat que els resultats són satisfactoris tenint en compte que la coalició que encapçalava només es va crear fa cinquanta dies i era completament nova.

 

Més informació: Preocupació a Itàlia pel descens de la participació

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any