Mas pren possessió adreçant-se a Montoro: ‘És el moment de la democràcia’

  • El president demana al govern espanyol que no entrebanqui el procés d'autodeterminació · El nou govern es reunirà dijous

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.12.2012 - 12:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Artur Mas ha pres possessió avui del càrrec de president de la Generalitat, demanant fermesa en l’objectiu de portar Catalunya a l’autodeterminació. En un acte al saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, i en presència del ministre d’Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha demanat a ‘l’estat al qual avui pertanyem’ que no posi entrebancs al procés perquè el poble de Catalunya decideix el seu futur col·lectiu. Mas també ha defensat l’estabilitat del pacte subscrit amb ERC, ha anunciat que el govern ja es reunirà dijous i ha insistit a obrir-lo a més formacions polítiques que es comprometin amb l’autodeterminació de Catalunya.

‘La situació actual depassa qualsevol lideratge, pacte de govern o dinàmica’, ha dit Mas, que manté la porta oberta a més formacions polítiques. ‘Els grans canvis s’han fet gairebé sempre contra corrent, perquè s’ha hagut de lluitar contra l’statu quo establert. Calen actituds diferents’, ha afegit. I ha demanat que el pacte amb els republicans es jutgi pel resultat que obtingui, i no pas per prejudicis.

Al llarg del discurs Mas també ha defensat la necessitat d’augmentar la pressió impositiva i la inclusió de noves taxes en el pacte de legislatura amb ERC. ‘Cal entendre que per preservar cohesió social la gent s’ha hagut d’acostumar a rebre menys, però també hi ha gent que ha d’aprendre a aportar més. Per després tornar a la normalitat. Caldrà repartir bé càrregues i sacrificis’.

Paraules a Montoro

La presència de Cristóbal Montoro en l’acte d’investidura ha estat un dels motius de més atenció. El ministre, acompanyat de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, ha estat escridassat a la plaça de Sant Jaume. Després, dins del Saló Sant Jordi, ha hagut d’escoltar unes quantes paraules de Mas que anavaen adreçades a ell o al govern a qui representa. ‘Des d’aquest Saló Sant Jordi es controlava i es compensava l’autoritat reial i, per cert, ministre Montoro, s’administraven impostos. Hi havia una monarquia pactada’.

‘Cal que Catalunya pugui decidir lliurement el seu futur, que l’estat al qual avui pertanyem no posi cap porta al camp ni reixes a l’expressió de la voluntat d’un poble. Ens considerem nació, amb lleiltat i amb ganes de col·laboració; seguirà essent el nostre tarannà, però també hem de demanar que en aquest moment els valors democràtics vagin davant de tot’, ha dit Mas.

I ha acabat el discurs amb unes paraules pronunciades per Josep M. Ainaud de Lasarte, que es va morir l’estiu passat: ‘Tingueu fe en Catalunya i tinguem fe en Catalunya. No hi ha res que ens la pugui manllevar.’

El ple d’investidura

[VÍDEO] Herrera demana un acord nacional pel dret de decidir

[VÍDEO] David Fernàndez ofereix ‘mà oberta per l’autodeterminació, i el puny tancat contra les retallades’

[VÍDEO] Cañas (Ciutadans) exclama ‘qué lástima’ quan David Fernàndez (CUP) diu que hem sobreviscut a Franco

[VÍDEO] Mas: ‘No es pot fer el sord al clam per un nou estat’

[VÍDEO] Junqueras: ‘Les millors eines per al benestar i l’ocupació les dóna un estat’

ERC demana els partits de l’oposició que ‘abandonin els apriorismes ideològics’ i s’afegeixin al pacte

El PP demana un front dels partits de l’oposició per a frenar l’agenda sobiranista

El PSC s’abstindrà sempre que el Parlament voti sobre el dret de decidir

Mas i Junqueras obren el pacte als altres partits sobiranistes

Editorial de Vicent Partal: Elogi de Pere Navarro

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any