L’inventor de l’estelada tindrà una plaça a Barcelona

  • La plaça de Vicenç Albert Ballester serà entre la Ciutat Vella i l'Eixample

VilaWeb
ACN
23.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La comissió de la ponència del nomenclàtor de Barcelona ha aprovat la proposta de dedicar una plaça a Vicenç Albert Ballester, autor del disseny de l’estelada. Ara la proposta, iniciativa de la comissió del centenari de l’estelada, es presentarà al ple del districte de la Ciutat Vella, que és qui té l’última decisió. La plaça que portarà el nom de Ballester serà en algun lloc dels districtes de la Ciutat Vella i de l’Eixample, segons la comissió.

La proposta es va aprovar dimecres, però el cas és que ja s’havia aprovat formalment el novembre del 2008, any  del centenari de l’estelada.

Segons la comissió del centenari de l’estelada, l’aprovació definitiva de la proposta ‘serà el final d’un llarg procés’, un procés que va començar l’any de la mort de Ballester, el 1938. Aquest any, el batlle de Barcelona va assignar el nom de l’inventor de l’estelada a un solar del carrer de la Canuda obert per un bombardeig feixista. Però finalment, fou batejat amb el nom de ‘plaça de Madrid’, que representava ‘una doble humiliació’.

La demanda no es va tornar a fer fins el 1985, coincidint amb la publicació del llibre ‘Origen de la bandera independentista’ de Joan Crexell. Aquell mateix any, el batlle de Barcelona, Pasqual Maragall, va aprovar informalment la petició, però no es va tirar endavant.

Finalment, en ocasió del centenari de l’estelada, el 2008, la comissió organitzadora va tornar a elevar la proposta a la ponència del nomenclàtor de Barcelona, que la va aprovar formalment aquell mateix any, però no és fins ara, quatre anys més tard, que se superen els últims esculls i s’aconsegueix ‘la definitiva reconciliació de la capital catalana amb un dels seus fills més il·lustres’, com diu la comissió.

Vicenç Albert Ballester i Camps (1872-1938) va ser president de la Unió Catalanista i impulsor de la bandera estelada –amb el triangle blau i l’estel blanc–, símbol de la lluita per la independència de Catalunya.
 

Més informació: La història de l’estelada

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any