L’Ajuntament de València prohibeix al Fòrum per la Memòria la senyalització de les fosses comunes

  • L'entitat homenatjarà dijous al cementiri les víctimes del franquisme

VilaWeb
Redacció
30.10.2012 - 14:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ajuntament de València ha prohibit a l’associació Fòrum per la Memòria que senyalitzi les fosses comunes del cementiri de la ciutat, on hi ha soterrades víctimes del franquisme. ‘Ens tenia acostumat a tota mena de prohibicions’, diu l’entitat, que recorda que l’ajuntament no els ha permès fins ara de posar els noms de les víctimes sobre la terra que cobreix les retes; ni tampoc fer una ofrena floral on hi ha les fosses; ni tan sols interpretar música argumentant que molestava els visitants. Però ara, l’ajuntament els impedeix de senyalitzar les fosses comunes dient que ‘el dret de soterrament en sepultures en terra es concedeix únicament per cinc anys, podent renovar-se la concessió únicament en les preferents’, i amb majúscules afegeix: ‘No en la fossa comuna que no són objecte de renovació’.

El Fòrum per la Memòria constata que ‘mai no s’havia fet palesa tanta discriminació’ i que la resolució de l’Ajuntament ‘reconeix implícitament que hi ha soterrades víctimes del genocidi franquista’.

Recorda que en la majoria de casos els familiars no han sabut fins ara que existien aquestes fosses, ja que oficialment eren persones desaparegudes. Gent morta per la fam, per malalties no assistides, per tortures i violacions, gent assassinada ‘per la seua condició de perdedors de la guerra’, que foren ‘llençades, en la clandestinitat més absoluta i sense ni tan sols un taüt, dins el forat negre de l’oblit’.

L’entitat insisteix que tots els morts de les fosses ‘no només han de ser recordats sinó que han de ser coneguts públicament, recuperat i reivindicats’. És per això que aquest dijous 1 de novembre, per Tots Sants, hi ha programat un acte a les deu del matí al cementiri per honrar la memòria de les víctimes del franquisme, senyalitzant amb cartells i flors les fosses comunes, i per exigir que es retiri el monòlit en record dels franquistes instal·lat damunt la fossa comuna de la secció setena.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any