Ricardo Sixto: ‘Ens assaltaren com uns pirates’

  • El diputat d'EUPV narra l'atac de l'exèrcit israelià al vaixell 'Estelle', que es dirigia cap a Gaza

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.10.2012 - 13:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diputat d’EUPV Ricardo Sixto i la periodista Laura Arau han arribat avui a casa, després de ser retinguts des de dissabte per les autoritats israelianes i, posteriorment, expulsats. Formaven part de la tripulació del vaixell ‘Estelle’, que es dirigia cap a Gaza amb la intenció de trencar el blocatge israelià. Però l’exèrcit d’Israel va interceptar el vaixell i el va remolcar abans de poder arribar a Gaza. ‘Ens assaltaren com uns pirates’, ha explicat avui Sixto.

En una compareixença aquest migdia, el diputat ha explicat com va ser l’atac de l’exèrcit israelià: ‘Ens assaltaren en aigües internacionals, com uns pirates. Això és il·legal. Ho feren de manera violenta, i si no va passar res més greu va ser pel nostre pacifisme. Vam passar catorze hores en la coberta del vaixell, retinguts. Quan baixàrem, ens ho van llevar tot, fins i tot la roba. Acceptàrem l’expulsió d’Israel i ens tornàrem a tancar fins la deportació’. Ha narrat que hi havia milers de militars, i que anaven amb la cara coberta. ‘Possiblement eren conscients que estaven fent pirateria’.

Per Sixto, l’objectiu de la flotilla s’ha complert perquè han ‘mostrat a la comunitat internacional el que està passant’. També ha recordat que els ho van prendre tot i que, per tant, no van poder gravar ni fer fotos. ‘Ens han tractat com a criminals, assaltant-nos, detenint-nos i després deportant-nos. Ja sé el que sent una persona quan la deporten. He conegut un CIE abans com a immigrant que com autoritat’.

L”Estelle’ va sortir de Nàpols el 7 d’octubre passat per mirar de trencar el blocatge imposat per Israel a la Franja de Gaza des del 2007. Hi anaven una trentena de persones, entre les quals hi ha parlamentaris de Finlàndia, Suècia, Noruega, el Canadà, Itàlia, Grècia i Israel, a més del diputat d’EUPV Ricardo Sixto.

Dissabte al matí, els tripulants del veler ‘Estelle’, l’única embarcació integrant de la III Flota de la Llibertatvan informar que vaixells de la Marina israeliana els havien envoltat i interceptat a unes trenta milles de Gaza, en aigües internacionals. L’exèrcit va reconèixer poc després l’abordatge, sense ferits, i va anunciar que remolcava el vaixell al port d’Asdhod.

En la primera Flota de la Llibertat, el 31 de maig de 2010 el vaixell ‘Mavi Marmara’ també va ésser abordat per l’exèrcit israelià, amb el resultat de nou activistes morts. En van ser testimonis directes la mateixa Laura Arau, el seu company Manuel Tapial i el periodista David Segarra.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any