Mas concreta que el referèndum serà en la pròxima legislatura

  • CiU proclama els candidats a les eleccions, aprovant unes llistes sense grans sorpreses

VilaWeb
Redacció
14.10.2012 - 13:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Convergència i Unió (CiU) ha engegat avui la maquinària electoral amb l’acte de proclamació del candidat, Artur Mas, l’aprovació de les llistes electorals de les quatre circumscripcions i dels eixos del programa electoral. En el discurs de cloenda Mas ha dit que ara tenen encomanada una missió històrica, ha atacat ‘les oligarquies espanyoles’ i ha concretat que el referèndum d’autodeterminació es farà en els pròxims quatres anys.

En el seu discurs Mas ha dit que ‘som cridats a una missió històrica, no a una messiànica’ i ha recordat que per primer vegada ‘després de tres cents anys’ el poble català serà cridat a decidir quin vol que sigui el seu futur. En aquest sentit ha concretat la voluntat que el referèndum es faci en la pròxima legislatura. 

En un discurs contundent Mas ha criticat ‘les oligarquies espanyoles’, a les quals ha culpat de la situació actual: ‘fa cent anys que xoquem amb elles i ara ja sabem que la paret ni es mourà ni s’esberlarà, ha dit’.

En l’acte s’han aprovat també els eixos d’actuació de la legislatura i les llistes, on no hi ha grans sorpreses. El portaveu del govern, Francesc Homs, no serà diputat i el tercer lloc per Barcelona l’ocuparà Oriol Pujol.

Mas ha convocat les eleccions avançades després de la massiva manifestació independentista de l’Onze de Setembre i la constatació del fracàs de proposta de pacte fiscal a Madrid. CiU vol donar a aquestes eleccions un sentit plebiscitari que avalin la proposta d’exercici del dret d’autodeterminació per construir l’estat propi en la pròxima legislatura.

Mas insisteix que per poder fer la consulta i impulsar aquesta estratègia necessita un suport ampli que, tot i que no ho arriba a dir, es tracta d’una majoria absoluta. Actualment, CiU té 62 diputats dels 135 del Parlament i és a sis diputats de la majoria absoluta. Les enquestes apunten a un increment de la representació de la federació, però cap enquesta ha marcat encara la possibilitat d’una majoria absoluta. Per això, la campanya de CiU serà d’alta intensitat i cercarà aglutinar tot el vot sobiranista possible per Artur Mas.

Mas, a Wert: ‘Nosaltres no expliquem la història d’Espanya com la d’una grande y libre’

Mas també ha respost les declaracions del ministre espanyol d’Educació, José Ignacio Wert, acusant l’estat espanyol de voler ensenyar la història d’Espanya a Catalunya parlant-ne com ‘una grande y libre’ i no com un ‘estat plurinacional’. ‘Aquí expliquem la història d’Espanya com la d’un estat plurinacional i no com la d’una sola ‘grande y libre”, evidentment’, ha dit Mas, en un dels moments en què ha estat més aclamat.

‘Com si ens dediquéssim ara a l’educació de l’esperit independentista’, ha ironitzat Mas. També n’ha parlat el secertari general de CiU, Josep Antoni Duran, que ha acusat el ministre Wert d’una ‘ignorància molt atrevida’. ‘S’ha parlat d’espanyolitzar Catalunya, però a tots ens aniria millor catalanitzar una mica Espanya’, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any