Salt estratosfèric

  • L'austríac Felix Baumgartner vol fer avui el primer salt en caiguda lliure des de l'espai

VilaWeb
Redacció
09.10.2012 - 13:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’austríac Felix Baumgartner fa avui, finalment, el salt estratosfèric per a superar la barrera del so sense suport mecànic. Per això s’ha envolat amb globus fins a l’estratosfera terrestre dins una càpsula pressuritzada de 1.315 quilos i es llança en caiguda lliure des de 36.576 metres. El saltador, de quaranta-tres anys, ja va ser el 2003 el primer de travessar la Mànega equipat amb una ala de fibra de carboni, també en un salt en caiguda lliure.

En el salt des de l’estratosfera terrestre, que es pot seguir en directe, té la velocitat d’una bala. Era previst de fer-lo ahir, però va haver de ser ajornat per les males condicions atmosfèriques. Avui és previst per a les 14.30, hora catalana.

Baumgartner s’ha preparat durant molts anys amb la idea de superar les marques establertes per l’antic coronel nord-americà Joe Kittinger fa mig segle. A més a més, amb el salt d’avui provarà de batre quatre rècords: el de màxima velocitat en caiguda lliure, el de salt des de més alçada, el de vol amb globus tripulat de més altitud i el de caiguda lliure més llarga –més de cinc minuts.

La prova també ha de servir per a fornir dades científiques amb vista a millorar la seguretat dels viatges espacials i a desenvolupar procediments de fugida d’una nau espacial a gran alçada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any