Castells, Maragall, Geli i Ros signen un manifest pel dret d’autodeterminació

  • El text demana un nou pacte de Catalunya amb Espanya per garantir aquest dret · L'han signat 145 militants del PSC

VilaWeb
Redacció
03.10.2012 - 19:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els ex-consellers Marina Geli, Antoni Castells, Ernest Maragall i Joan Manuel del Pozo, el batlle de Lleida, Àngel Ros, i l’eurodiputada Maria Badia signen un manifest (PDF), juntament amb 145 militants del PSC, que reclama un ‘nou pacte entre Catalunya i Espanya per garantir el dret d’autodeterminació dels catalans exercit mitjançant ‘un referèndum convocat pel Parlament’.

El manifest ‘Una esquerra catalana forta i majoritària per a una Catalunya constituent’ també considera que Espanya hauria de reconèixer Catalunya ‘com a nació subjecte de sobirania pròpia’. El document marca un allunyament de la línia marcada pel cap del partit, Pere Navarro, d’oposició a l’independentisme.

Aquest sector del PSC també creu que Catalunya hauria de recaptar tots els impostos a través de l’Agència Tributària Catalana, i exigeix la ‘presència directa de Catalunya a les instàncies federals europees’. També reclama per a Catalunya ‘un esquema competencial inequívoc’, amb capacitat decisòria plena en educació, salut, cultura, immigració i representació exterior, i amb decisió compartida amb l’estat en pensions, seguretat social i defensa, entre d’altres.

El manifest resumeix que l’encaix hauria de ser el d’una ‘Catalunya-Estat’ dins l’estat espanyol, amb responsabilitats compartides però defugint l’esquema autonòmic actual. El sector catalanista afirma que Catalunya ha arribat a la situació actual després de ‘la incomprensió, el maltractament reiterat i el rebuig final’ que ha dispensat l’estat a totes les iniciatives per aconseguir l’encaix de Catalunya amb Espanya presentades pel Parlament i els successius governs catalans.

Absència del PSC

Tot i que en cap moment s’esmenta ni el PSC ni el PSOE, el manifest critica la ‘notabilíssima absència d’una esquerra catalana forta, amb capacitat de govern i a l’altura dels anhels sobirans de Catalunya’. Aquesta aliança de l’esquerra, segons diuen, ha de ser ‘l’alternativa al centre-dreta’ que governa Catalunya, i sense declarar-se obertament independentista, esgrimeix que no es pot tancar la porta a aquells que reclamen trencar amb Espanya.

El manifest admet que la ‘pulsió independentista ha passat de ser un sentiment reactiu a ser una voluntat positiva, conscient, plural i integradora’, i s’ha convertit en proposta transversal deixant enrere els temps en què havia estat minoritari.

El document també recull la necessitat de millora de Catalunya en àmbits com l’educació, la investigació, la justícia, el sector públic i la regeneració democràtica i suposa una declaració de principis a pocs dies que el PSC presenti el seu programa electoral.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any