Montserrat Tura demana al PSC perdre la por de parlar d’independència de Catalunya

  • Navarro diu que 'Avancem' és un encàrrec de la direcció · Junqueras demana per carta a Navarro que defensi el concert com fa al País Basc

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.06.2012 - 12:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-consellera i diputada del PSC, Montserrat Tura, ha reivindicat que l’esquerra catalana no secessionista ha de perdre la por de parlar de la independència de Catalunya, una opció que ha admès que creix entre els ciutadans. Ha demanat incorporar ‘sense dogmes, tabús i amb rigor’ la demanda de més llibertat que reclama una part de Catalunya.

Tura ha fet aquestes reflexions a l’obertura de la jornada ‘Autogovern, federalisme i dret de decidir’, organitzada per la fundació Rafael Campalans, vinculada al PSC. Tura ha citat els casos del Quebec i d’Escòcia, i ha valorat que el Canadà i el Regne Unit han acceptat el debat quan s’ha plantejat una proposta d’independència.

Un altre sector dels socialistes que reivindica una posició més oberta sobre l’autogovern i la sobirania nacional és la plataforma Avancem, liderat per Joan Ignasi Elena, que demà celebra la seva reunió fundacional. Avui, Pere Navarro, primer secretari del PSC, ha fugit de polèmiques a l’entorn d’aquest moviment, i ha assegurat que ‘és un encàrrec’ de la comissió executiva dels socialistes catalans. Navarro, que ha revelat a Catalunya Ràdio que serà present a l’assemblea constituent de la iniciativa, que té lloc demà a Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental), ha dit que l’encàrrec era ‘obrir el partit a altres realitats, a sectors de la societat catalana’ que no hi estan vinculats.

Junqueras demana per carta a Navarro que defensi el concert com fa al País Basc

Per la seva banda, el president d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Oriol Junqueras, ha enviat una carta al primer secretari del PSC, Pere Navarro, per demanar-li que defensi el model de concert econòmic per Catalunya com fan al País Basc els socialistes. La carta de Junqueras i les declaracions de Tura arriben pocs dies després de les declaracions de dirigents socialistes carregant contra el pacte fiscal impulsat pel govern d’Artur Mas per ‘perniciós i completament injustificat’.

Per una banda, l’ex-president José Montilla va afirmar dimecres en una entrevista a TV3 que el pacte fiscal és una ‘proposta inconstitucional i poc realista’, i va afegir que ‘Catalunya no té raons històriques per demanar el concert’. A més, el primer secretari del PSC de Barcelona, Carles Martí, el va titllar de ‘perniciós’ i va dir que està ‘completament injustificat’.

Segons Martí, amb aquesta proposta ‘Mas allunya els catalans de la font dels problemes i de la solució real’, que passa per ‘una nova política econòmica i una nova fiscalitat’. Martí ha dit que ‘el govern mira de donar les culpes a tercers’, no es responsabilitza de les retallades i resta quiet arran de l’incompliment de l’estatut.

Per Martí, ‘el PSC ha d’encapçalar l’alternativa al govern, fer-la creïble i visible i, enlloc d’aferrar-se a l’estratègia de pacte fiscal territorial, ha de defensar el compliment de l’estatut’.

Per la seva banda, Montilla va afirmar que ‘demanar la clau de la caixa com reclama el govern català és inconstitucional i demostra que el govern no toca de peus a terra’. ‘No tenim sobirania per fer aquesta demanda’, va afegir Montilla. ‘Perquè un partit que fa deu anys no defensava el concert econòmic ha canviat d’opinió’, va dir Montilla, ‘vol dir que ara tots també hem de canviar?’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any