Rajoy imposa ‘bancs dolents’ a les entitats per guanyar solvència

  • Imposa obligacions per a sanejar la banca espanyola i mirar d'esvair dubtes sobre la solvència que tenen

VilaWeb
Redacció
12.05.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol va anunciar ahir la segona reforma financera del PP en tres mesos per a sanejar la banca espanyola. El decret llei aprovat avui obliga els bancs a separar els pisos en ‘societats externes’, conegudes en llenguatge corrent com a ‘bancs dolents’. En altres paraules, la banca espanyola ha de cobrir millor els riscos immobiliaris. Per fer front a aquesta cobertura, les enitats financeres hauran de provisionar en total uns 30.000 milions d’euros, perquè el percentatge de provisió sobre actius immobiliaris ‘sans’ (amb els pagaments dels promotors immobiliaris al dia) passarà del 7% al 30%.

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, ha justificat la mesura per la necessitat d’esvair dubtes sobre la solvència de les entitats.

Un cop reconegudes les pèrdues de 30.000 milions, el govern espanyol pensa que la banca hauria de perdre la por a vendre els seus immobles, perquè les alternatives a vendre aquests pisos serien només dues: o bé es capitalitzen amb nous capitals, o bé es fusionen entre elles. I és que l’executiu espanyol tan sols té previst, en compensació, injectar al sistema bancari uns 15.000 milions. Així ho ha declarat el ministre d’Economia, Luis de Guindos, que ha precisat a més que aquests 15.000 milions són un préstec.

‘Això pot suposar deficiències de capital per a les entitats, perquè hi una ràtio de capital mínim d’entre el 8% i el 10%’, ha avisat. Ha dit que en el cas que un banc no pugui afrontar aquestes provisions que exigeix l’executiu, el FROB hi injectarà capital, un màxim de 15.000 milions, que el banc haurà de tornar a les arques públiques al cap de cinc anys a un interès del 10%.

Per tenir un control de la cartera d’actius dels bancs, el govern espanyol accepta les recomanacions de Brussel·les i encarregarà a dos experts independents que en facin la valoració. Ho faran en col·laboració amb el Banc d’Espanya.

Primeres reaccions

El PSOE analitzarà avui dissabte el decret llei, però el secretari d’organització del partit, Óscar López, ja ha avançat que els socialistes estan disposats a negociar amb l’executiu la reforma financera sempre que representi un ‘cost zero’ per als ciutadans i que ‘paguin’ els responsables de la situació actual. López ha afegit que el sector financer és important i necessita ajuda, però ‘no menys que el sistema educatiu o el sanitari’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any