Evo Morales ordena l’expropiació de la filial boliviana de Red Eléctrica de España

VilaWeb
Redacció
01.05.2012 - 18:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de Bolívia, Evo Morales, ha emès avui un decret de nacionalització de les accions de Transportadora de Electricidad (TDE), que forma part de Red Eléctrica Internacional, filial de Red Eléctrica de España. En ocasió del Dia del Treball, el president bolivià ha dictat tot un seguit de decrets entre els quals hi ha el decret suprem 1214, que imposa la ‘nacionalització de l’empresa Transportadora de Electricidad, de capital espanyol’.

Morales ho planteja com un ‘just homenatge als treballadors i al poble bolivià, que ha lluitat per la recuperació dels recursos naturals i els serveis bàsics’. Ha explicat que un 73% de les línies de transmissió en el sistema interconnectat d’electricitat tornaran, doncs, al control de l’Empresa Nacional de Electricidad (Ende).

‘Aquest decret suprem té per objectiu nacionalitzar en favor de l’Empresa Nacional de Electricidad (ENDE), en nom de l’estat, el paquet d’accions que posseeix Red Eléctrica Internacional de Transporte de Electricidad’, ha declarat des del mateix palau presidencial a La Paz. El 2002, Red Eléctrica Internacional va adquirir el 99,94% de les accions de la boliviana TDE.

Morales ha justificat la decisió per les baixes inversions fetes per REE: “En setze anys, l’empresa privada hi ha invertit tan sols cinc milions de dòlars l’any.’ Paral·lelament, el president ha ordenat a les forces de seguretat de custodiar les instal·lacions de la companyia al país sud-americà.

Red Eléctrica

L’estat espanyol, a través de la Sociedad Estatal de Participaciones Industriales (SEPI), és el principal accionista de Red Eléctrica de España, amb el 20% del capital. La resta és repartit a borsa. L’empresa de distribució d’energia és present en dos països sud-americans, Bolívia i el Perú, per mitjà de la filial Red Eléctrica Internacional.

La filial va facturar 45,7 milions d’euros el 2011, el 3% del conjunt de REE, i d’aquest percentatge, la meitat procedeix de l’activitat a Bolívia.

Segona expropiació d’empreses espanyoles en quinze dies

Si es confirma, seria la segona expropiació que porta a terme un govern sud-americà a una empresa d’accionariat espanyol, després de la decisió de la presidenta argentina, Cristina Fernández Kirchner, d’expropiar el 51% d’YPF, filial de Repsol, el 16 de abril passat.

El juliol de 2008, el president veneçolà Hugo Chávez va anunciar la nacionalització del Banc de Veneçuela, filial del Santander. La decisió es va ajornar un any i el Santander va acordar finalment vendre l’entitat a l’estat veneçolà per 1.050 milions de dòlars.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any