El govern argentí anuncia la nacionalització d’YPF

  • L'estat controlarà el 51% de la filial de Repsol · La presidenta, Cristina Fernández, considera bé d'interès públic la producció d'hidrocarburs

VilaWeb
Redacció
16.04.2012 - 17:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presidenta argentina, Cristina Fernández, ha anunciat que des d’ara el 51% de la companyia YPF, filial de Repsol, serà propietat de l’estat i que el 49% d’aquesta part es distribuirà entre les províncies. En una intervenció al congrés argentí, Fernández ha argumentat que la producció d’hidrocarburs serà considerada bé d’interès públic. Fins ara, Repsol controlava el 57% de la petrolera YPF.

‘YPF és de tots’

‘Som l’únic país d’Amèrica i gairebé del món que no administra els seus recursos naturals, però hi ha hagut motius més forts per prendre aquesta decisió’, ha dit Fernández. Segons la presidenta, després de la privatització d’YPF, el 1998, el país ha acabat convertint-se en importador net de gas i petroli, ha assenyalat que aquella privatització fou un dels grans problemes del país.

Fernández ha demanat a tothom: ‘Ajudeu a reconstruir aquesta gran empresa. Amb els argentins a la direcció no hem de tenir prejudicis i ens hem de poder associar amb altres empreses, estatals o privades. Aquest 51% no el tindrà cap grup ecònomic, sinó l’estat, assegurant la professionalització de la direcció de la companyia i la disposició de recursos i la rendibilitat’. I ha reblat: ‘YPF és de tots’.

Expulsió dels directius espanyols de la seu de Buenos Aires

El representant del govern argentí a Repsol-YPF, Roberto Baratta, ha arribat a la seu de l’empresa a Buenos Aires amb una llista de noms per expulsar-los immediatament després de l’anunci de la nacionalització. Els enviats del govern han exigit als directius espanyols a recollir les seves coses i els han obligat a sortir al carrer.

El govern espanyol donarà la ‘resposta adequada’ a l’expropiació d’YPF a l’Argentina

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any