L’enorme deute de la banca espanyola enfonsa la borsa

  • L'Ibex cau un 3,5% i la prima de risc es torna a disparar en el tancament d'una setmana negra

VilaWeb
Redacció
13.04.2012 - 17:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els dubtes sobre la banca espanyola han afegit avui encara més pressió sobre el deute estatal per la desconfiança dels inversors: la prima de risc ha arribat als 420 punts bàsics de diferencial respecte del bo alemany; la rendibilitat dels bons espanyols a deu anys torna a estar gairebé al 6%. Avui s’ha sabut que el deute dels bancs espanyols amb el Banc Central Europeu el mes de març va pujar a 227.000 milions, una quantitat rècord.

D’aquesta manera, el deute espanyol tanca un setmana negra, en què l’Ibex 35 també s’ha acabat enfonsant. Avui el selectiu espanyol tanca amb pèrdues de gairebé el 3,5%; els altres parquets europeus també han tancat avui amb pèrdues, per més que no tan grans.

La dependència de la banca espanyola del BCE

Aquests 227.600 milions d’euros són el resultat de restar els diners que els bancs van deixar al BCE per excés de liquiditat, com a dipòsit segur però amb poca rendibilitat, uns 88.700 milions, del volum de finançament adjudicat pel banc central, 316.300 milions.

La forta demanda de diner al BCE palesa tensions de liquiditat de les entitats, que ja estan sotmeses a força pressió per les exigències de solvència. Els bancs espanyols van anar corrent a les subhastes excepcionals de liquiditat a tres anys que va fer el BCE el desembre del 2001 i el març passat per cobrir, segons que han reconegut alguns d’ells, els seus venciments.

El govern espanyol genera desconfiança

El govern espanyol va anunciar dilluns per sorpresa una retallada de deu mil milions d’euros en sanitat i educació –competències generalment autonòmiques–. Ho va fer de manera inusual, després d’una reunió del nucli dur del govern a la tarda i a través d’una nota de premsa que no especificava res ni concretava res.

Aquest moviment, inesperat, va generar l’efecte contrari del que segurament perseguia el govern de Mariano Rajoy, i va ser vist amb desconfiança pels mercats, que van castigar des de dimarts el deute espanyol.

Ara, el ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos, ja va dir que la volatilitat dels mercats i de la prima de risc no faran ‘perdre el rumb’ al govern de Mariano Rajoy

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any