Catalunya Caixa i el Banc de València, a la venda

  • L'estat vendrà aquestes dues entitats, intervingudes pel Banc d'Espanya, al banc que faci la millor oferta

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’estat espanyol ha començat el procés de venda del Banc de València i de Catalunya Caixa, com va anunciar el ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos, que vol que el procés ‘s’acceleri molt’ i que es tanqui abans de l’estiu. Els bancs interessats a comprar el Banc de València ja disposen del llibre de venda de l’entitat; en el cas de Catalunya Caixa, el tindran d’ací a uns quants dies, quan s’hagin resolt alguns serrells pendents. Aquest procés de venda és un pas més per a fer desaparèixer la base financera del país.

El Banc d’Espanya va intervenir l’any passat aquestes dues entitats aplicant-hi el Fons de Restructuració Ordenada Bancària, que controla gairebé el 90% de Catalunya Caixa; a més va substituir els administradors del Banc de València. 

Ara com ara el grup bancari més interessat pel Banc de València és BMN; també el Banc Popular i Bankinter havien manifestat interès a entrar a la subhasta, i no es descarta que també hi puguin entrar el Santander, Unicaja, Liberbank i Ibercaja. En canvi, el Sabadell ha dit que ja havia comprat la CAM i que, en tot cas, s’interessava més per CatalunyaCaixa. Però el banc més interessat a comprar aquesta entitat és el Santander, si bé Kutxa també pot concórrer a la subhasta.

Després de l’adjudicació de la CAM al Sabadell i d’Unnim al BBVA, el fons de garantia de dipòsits (FGD) ja no té recursos per a oferir les mateixes condicions als possibles compradors del Banc de València i de Catalunya Caixa. El govern espanyol explicarà aviat d’on traurà els diners per a facilitar l’adjudicació d’aquestes dues entitats; i és que al fons hi ha, ara, dos mil milions. Però alguns mitjans econòmics indiquen que el govern espanyol haurà de fer-hi una aportació extraordinària de 20.000 milions en vuit anys.

La venda d’Unnim i de la CAM

El Banc d’Espanya va adjudicar Unnim al BBVA pel preu simbòlic d’un euro i amb ajuts del FGD, que pugen a 953 milions d’euros. Aquesta operació va confirmar que el FROB era el primer pas perquè les caixes anessin a parar a mans de la gran banca espanyola. 

Al desembre el Banc d’Espanya va adjudicar la CAM, intervinguda l’estiu de l’any passat, al Banc Sabadell, que era l’únic que havia presentat una oferta en ferm i completa per l’entitat financera. El fons de garantia de dipòsits va adquirir el 100% del capital de la CAM per un import total de 5.249 milions d’euros i el va passar per un euro al Banc Sabadell. En aquesta quantitat hi havia inclosos els 2.800 milions que hi va injectar el FROB quan el Banc d’Espanya va intervenir la CAM.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any