S’ha mort l’escriptor Antonio Tabucchi a la seva estimada Lisbona

  • Autor de novel·les tan conegudes com 'Afirma Pereira'

VilaWeb
Redacció
25.03.2012 - 15:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor italià Antonio Tabucchi s’ha mort a Lisbona, la seva ciutat estimada, de càncer. Tot i haver nascut a Pisa (1943), era un gran amant de Portugal i, de fet, un dels millors coneixedors i traductors de Fernando Pessoa. 

L’editorial catalana de Tabucchi ha estat Edicions 62, que li ha publicat títols com ‘Afirma Pereira’ (també en edició de butxaca; i es va portar al cinema amb Marcelo Mastroianni de protagonista), ‘El temps envelleix de pressa’, ‘Tristano es mor’, ‘Dona de Porto Pim’, ‘Es va fent més i més tard’, ‘Rèquiem’, ‘El cap perdut de Damasceno Monteiro’ i ‘Somnis de somnis’ (tots els llibres); també l’assaig ‘La gastritis de Plató’.

L’editorial Pòrtic va publicar-li el 1986 ‘Petits equívocs sense importància’ i el 1987 ‘El fil de l’horitzó’. I Bromera va incorporar al seu catàleg ‘Nocturn a l’Índia’ (1993). A més, l’any passat el CCCB va publicar ‘El futur i l’atzar’ (número 43 de la col·lecció Breus), que aplega la conferència que l’autor hi va fer el 15 de març del 2010 en el marc del cicle ‘Pensar el futur’ (vídeo de la conferència).

Tabucchi, un dels escriptors italians amb més projecció internacional, fou proposat pel Pen Club italià a l’Acadèmia sueca com a candidat al Premi Nobel de literatura. I va rebre una seguida de premis, entre els quals el Premi Campiello, el Prix Médicis Étranger i el Prix Européen de la Littérature.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any