Ciurana advoca per grans canvis en la gestió dels equipaments culturals de Barcelona

  • Diu que l'ajuntament deixarà de ser present en uns quants òrgans de governança

VilaWeb
Redacció
26.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El tinent-batlle de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana (@jciurana), va advocar ahir per fer una reflexió sobre la gestió dels grans equipaments culturals. La crisi econòmica, més la voluntat expressada per ell mateix, de calibrar ‘el retorn social’ d’aquests equipaments, poden fer que l’ajuntament deixi algun d’aquests grans espais culturals, per bé que Ciurana no va dir quins. Això sí, va manifestar que abans de l’estiu es podia arribar a un acord amb tots els grups municipals sobre aquesta qüestió; i que en cap cas el consistori no deixaria de participar en equipaments que el vinculen patrimonialment, com el MNAC. Ciurana va fer aquestes declaracions en el dinar convocat per l’Ateneu Barcelonès dins el cicle Tribuna Ateneu.

‘La participació de més d’una instància adminsitrativa en un determinat equipament, en pot difuminar la governança i dispersar-ne els resultats.’ Per tant, cal que l’eficàcia sigui d’ara endavant un principi gestor.

Ciurana va fer una extensa reflexió sobre la política cultural de la ciutat i va relativitzar el paper dels grans equipaments en ‘el relleu cultural a Barcelona’; va posar l’accent en el ‘tipus de missatges que emeten’, és a dir, en la mena de cultura que es programa i per què. ‘Més que consumidors, els ciutadans s’han de sentir protagonistes de la creació cultural’, va concloure.

Les primeres mesures culturals

En línia amb aquest discurs el regidor va anunciar un programa de rehabilitació d’auditoris i teatres d’entitats culturals sense afany de lucre, dotat pressupostàriament amb un milió d’euros.

L’objectiu d’aquest incentiu econòmic és d’impulsar els centres de proximitat als barris i tornar el protagonisme a les entitats culturals ‘de base participativa’.

‘La nostra fita és ampliar la base cultural’, defensar una ‘Barcelona capital de Catalunya’ que abraci decididament el català com a llengua d’expressió. A més, ‘l’excel·lència creativa’, la relació entre cultura i educació, o el pes específic reservat a la innovació, són els altres punts bàsics que Ciurana va considerar pilars del programa cultural de l’ajuntament.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any