BCNegra, un tast per a anar fent boca

  • Els escriptors Pau Vidal, Albert Villaró i Sebastià Bennasar recomanen cinc esdeveniments del programa de la setmana de novel·la negra barcelonina

VilaWeb
Montserrat Serra
25.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La BCNegra 2012, la setena, comissariada per Paco Camarasa, propietari de la llibreria Negra i criminal de la Barceloneta, proposa més de trenta activitats. Del 2 a l’11 de febrer ocuparà alguns espais de la ciutat. Per a anar fent boca hem demanat als escriptors Pau Vidal, Albert Villaró i Sebastià Bennasar que recomanin cinc esdeveniments del programa que no voldrien deixar perdre. Tots tres participen en la sessió ‘Personatges poc habituals’.

 

Pau Vidal, que acaba de publicar ‘Fronts oberts‘ (Premi Marià Vayreda, Empúries 2011):

El meu repòquer de la BCNegra:

Per què no hi ha gats policia?‘, que m’interessa molt: un personatge clau de la meva novel·la és en Neeskens, un gos de cadàver holandès.

L’herència italiana‘, perquè Maurizio de Giovanni i Marco Malvaldi són dos ‘cracs’.

Ben dins del cervell‘, perquè la neurociència em sembla apassionant.

America llatina a l’espiell‘, perquè és un territori fascinant.

Personatges poc habituals‘, modestament, perquè Albert Villaró és un escriptor de primera.

Albert Villaró, que acaba de publicar ‘L’escala del dolor‘ (Columna, 2012):

Per què no hi ha gats policia?‘, perquè em fascina això de la unitat canina. Fixa’t que a la duana d’Andorra tenen un gos per a ensumar bitllets. Sí que els troba, però no té la capacitat de distingir-ne el valor econòmic. I m’agraden mot els gossos.

Elemental, estimat Joan‘, que és una mostra de la col·lecció de Joan Proubasta sobre Sherlock Holmes. Holmes és un personatge fascinant, que és capaç de sobreviure a totes les versions, per més sorprenents i insòlites que siguin. El personatge sempre en surt intacte.

Ben dins del cervell‘, perquè m’agrada llegir coses de ciència, i ara la neurobiologia avança molt ràpidament, però tot just comença a explorar el cervell. És com els primers cartògrafs, que tot just dibuixaven la línia de la costa.

Grècia‘, amb Petros Màrkaris, Premi Pepe Carvalho d’enguany. A Grècia, hi passen moltes coses; segur que la visió de Màrkaris és interessant. Sóc dels qui creuen que un bon novel·lista pot explicar millor la situació d’un país que no pas un centenar d’articles al diari.

Musclos i signatures‘, és un final molt adient per a la BCNegra. Està molt bé el contacte amb el lector i, si a més, hi ha musclos i vi blanc, encara millor.

 

Sebastià Bennasar, autor de ‘Pot semblar un accident‘ (Meteora, 2011), un assaig literari que estudia per primer cop la novel·la negra catalana contemporània i de ‘501 crims que has de conèixer abans de morir‘ (Ara Llibres); i ha publicat recentment ‘La mar no sempre tapa‘ (Editorial Moll, 2011):

Detectant detectius‘, exposició sobre la revista Gimlet a la biblioteca Jaume Fuster. ‘Gimlet’ fou una publicació importantíssima, per ventura la millor sobre el gènere negre. Redescobrir-la i sobretot escoltar un savi com Jordi Canal i els protagonistes de l’època pot ser una gran activitat.

Collita en català‘, la recoman perquè ja toca començar-nos a creure que els nostres escriptors de novel·la negra són bastant millors que tota aquesta invasió nòrdica amb dièresis damunt les as. A més a més, la taula és moderada pel gran especialista en el tema, Àlex Martín Escribà, que segur que sabrà treure partit de les confessions habituals de veterans com Jordi de Manuel i de debutants en el gènere.

Les col·leccions necessàries‘. Si la Cua de Palla, fundada per Manuel de Pedrolo, no hagués existit, molt possiblement la BCNegra no se celebraria. La col·lecció fou la millor de l’estat espanyol durant molts d’anys i possibilità, després, la Negra de la Magrana, que durant deu anys publicà molt bones novel·les negres en català i d’autors dels Països Catalans. Ara neix Crims.cat i comença amb un tàndem potent, Andreu Martín i, sobretot, l’autor més sensacional d’aquests darrers anys, Agustí Vehí. Escoltar-lo és sempre una delícia i un privilegi.

Personatges poc habituals‘. No està bé parlar de l’acte en què tu intervens, però no seria just deixar fora de la recomanació dos escriptors fora de sèrie: Pau Vidal i Albert Villaró. Tant l’un com l’altre han fet un tomb radical i fonamental en la novel·la negra escrita a casa nostra, que pot ajudar a explicar l’èxit que té a casa nostra. Si Guardiola fitxàs escriptors ells serien titulars indiscutibles.

I Congrés Internacional sobre Vázquez Montalbán‘. Les activitats en paral·lel a la BCNegra sempre són molt interessants i enguany hi ha ‘La vampira del Raval’ com a espectacle musical i, sobretot, aquest congrés sobre el pare de la novel·la negra mediterrània, però a més a més escriptor de múltiples gèneres i un dels homes més interessants i lúcids, que està molt bé de recordar, i més en forma de congrés. La BCNegra és un festival que no deixa de banda la faceta formativa, cosa que es nota en actes paral·lels com aquest.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any