Els croats diuen sí a la Unió Europea, segons els primers resultats

  • Amb l'aprovació de la integració en el referèndum, el juliol de 2013 Croàcia serà el vint-i-vuitè estat membre

VilaWeb
Redacció
22.01.2012 - 20:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 67% dels croats ha votat a favor de l’adhesió del país a la Unió Europea, segons les dades parcials dels vots escrutats del referèndum celebrat avui. Si efectivament guanya el sí, com defensa el govern de centreesquerra i tots els partits del parlament, l’1 de juliol de 2013 Croàcia esdevindrà el vint-i-vuitè estat membre de la UE. En contra de la integració hi ha partits extraparlamentaris, entre els quals l’ultradretà Partit Croat del Dret. Algunes formacions, sindicats i entitats com l’ONG de supervisió electoral GONG havien demanat endarrerir la data del referèndum per motius legals i per la poca informació que tenen els ciutadans sobre la qüestió.

Pel que fa a la participació no sembla que hagi superat el 50%, però assolir aquesta fita no és pas necessari perquè el resultat sigui vinculant. El president croat, Ivo Josipovic, ha declarat: ‘Aquest és un gran dia per a Croàcia i el 2013 serà un punt d’inflexió en la nostra història. Espero que tota Europa es converteixi en la nostra llar’.

Croàcia va començar a negociar l’entrada a la UE el 2003, unes negociacions que no es van acabar fins el 30 de juny de 2011. Poc després, el 9 de desembre passat, el govern va signar el tractat d’ingrés, però la constitució imposa la celebració d’un referèndum popular abans de la ratificació final del parlament. Si més del 50% dels electors voten en favor de la integració, el parlament aprovarà la ratificació del tractat amb la UE. En cas contrari, el referèndum es pot repetir al cap de sis mesos.

Des de l’any passat, les enquestes donen entre un 50% i un 60% de suport a la integració europea. La xifra és més baixa que no fa alguns anys (70%), arran dels estrictes criteris imposats per la UE en la negociació.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any