La nostra alimentació en la història, d’Eudald Carbonell

  • Us oferim la conferència íntegra que l'arqueòleg i director de l'IPHES va fer l'Escola Superior d'Agricultura de la UPC

VilaWeb
Redacció
20.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Som éssers menjadors, transformadors, recicladors i reguladors d’energia a través de l’aliment, en paraules de l’arqueòleg Eudald Carbonell. Per ell, allò que mengem i com ens ho mengem ens defineix, ens explica i ens condiciona la vida. A sobre, la manera com els éssers humans hem menjat en el decurs de la història va estretament lligada a la nostra evolució com a espècie.

En aquesta conferència dita a l’Escola Superior d’Agricultura de la UPC, que us oferim íntegra en vídeo, Carbonell es remunta als primers homínids, fa quaranta milions d’anys, per explicar qui som i d’on venim a partir d’allò que hem menjat en tota la nostra evolució: des de menjar insectes fins avui, passant per la bipedestació, la introducció de la carn, les eines, el foc, la col·lectivització, el final de les glaciacions, la sociabilització de l’àpat, etc.

No és pas igual menjar sol, en grup, dret, assegut, de pressa, o a poc a poc; ni menjar fruita, verdura, insectes o carn de grans animals o peix. Tot defineix el nostre caràcter social. I l’ésser humà ha menjat de tot això i de totes aquestes maneres, cosa que ens ha fet evolucionar.

Els grans canvis han vingut de la col·lectivització de l’acte de menjar, gràcies a les eines de tallar i cuinar i gràcies a la descoberta del foc. Però també del consum, a partir d’un determinat moment, ja fa tres milions d’anys, de la proteïna càrnia, d’una incomparable eficàcia energètica amb els vegetals i la fruita, ço que va permetre a l’ésser humà de dedicar més temps i energia a activitats creatives, no simplement a alimentar-se.

Per saber-ne més detalls i exemples podeu escoltar la conferència, de trenta-cinc minuts de durada. Després de la conferència de Carbonell us oferim, també, la intervenció del catedràtic de Nutrició Abel Mariné, en la taula rodona que es va fer tot seguit sobre seguretat alimentària.

Enllaços
Array
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any