El pre-candidat republicà Mitt Romney té milions de dòlars en fons d’inversió a les illes Caiman

  • Ho assegura una investigació de la cadena nord-americana ABC

VilaWeb
Redacció
19.01.2012 - 09:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-governador de Massachusetts Mitt Romney, el pre-candidat republicà amb més probabilitats de ser el rival del president nord-americà Barack Obama a les eleccions del 6 de novembre, té milions de dòlars en fons d’inversió a les illes Caiman, un dels principals paradisos fiscals del Carib. Segons la cadena ABC, Romney disposa d’una fortuna personal de dos-cents cinquanta milions de dòlars que, en part, estaria dipositada en fons d’inversió a les illes Caiman per a pagar menys impostos. Una versió apunta que Romney té vuit milions en com a mínim dotze fons d’inversió a les Caiman, i una altra parla de fins a vint-i-cinc milions.

Els documents a què ha tingut accés ABC revelen que Bain Capital, empresa on Romney va treballar fins el 1999, té més de cent trenta-vuit fons en aquest territori d’ultramar britànic. Interrogat sobre la qüestió, el seu equip de campanya electoral ha reconegut l’existència dels fons a les Caiman, sense especificar la quantitat de diners que hi ha, i ha afegit que Romney compleix les lleis de liquidació d’impostos nord-americana. ‘El matrimoni Romney té diners invertits en fons que el seu administrador ha considerat atractius i domiciliats on ha determinat el responsable del fons’, explica un dels col·laboradors de l’ex-governador de Massachusetts.

A més, tant el seu equip de campanya com Bain Capital han aclarit que la domiciliació dels fons d’inversió a les illes Caiman no proporciona avantatges fiscals als clients nord-americans, perquè es regeixen per les mateixes lleis que la resta dels seus conciutadans, sinó als inversors estrangers.

Els experts consultats per ABC han confirmat que pels fons d’inversió a les Caiman, Romney paga els mateixos impostos que la resta de nord-americans, tot i que han matisat que li proporcionen alguns altres avantatges, com ara interessos més alts.

Per la seva banda, Romney, que ha estat molt criticat pels seus rivals en les eleccions primàries del Partit Republicà a causa de la seva fortuna personal, ha explicat algunes altres vegades que procedeix de les inversions que ha fet aquests últims deu anys, de les vendes dels seus llibres i de les conferències.

En un acte electoral fet fa poc a l’estat de New Hampshire va admetre: ‘Com tothom, si trobo una oportunitat per a pagar menys impostos, l’aprofito.’

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any