Rajoy remarca la intenció de tutelar els pressupostos autonòmics

  • La Generalitat proposa que sigui la UE qui supervisi els comptes · El president espanyol culpa les autonomies del dèficit estatal

VilaWeb
Redacció
10.01.2012 - 15:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha remarcat de nou la intenció de tutelar fins l’últim detall els pressupostos de les comunitats autònomes. Ho ha dit en una entrevista amb l’agència EFE, la primera que fa des que va assumir el nou càrrec. Rajoy ho argumenta responsabilitzant les comunitats de la desviació del dèficit públic registrat en l’exercici del 2011. La resposta del govern català ha estat immediata. El portaveu, Francesc Homs, ha proposat que sigui la UE qui tuteli els comptes i no pas l’estat erquè li ‘mereix més crèdit’.

Rajoy ha dit que ‘no quedava cap altra opció’ que apujar impostos i ha dit que les comunitats autònomes eren les responsables de 15.000 dels 20.000 milions d’euros de desviació del dèficit públic dle 2011. Per això, com ja va avançar el seu ministre d’Hisenda, de controlar els pressupostos de les comunitats, cosa que va generar una forta indignació, especialment al Principat.

El govern català ja ha respost Rajoy: ‘Atribuir la culpa a les comunitats autònomes s’hauria d’acompanyar amb números, perquè la major part del deute és de l’estat’, ha declarat el portaveu, Francesc Homs. I ha afegit: ‘Nosaltres som els primers en aplicar mesures per a complir la reducció del dèficit. Però hi ha una cosa que cal preservar, que és l’autogovern. I, tal com deia el Financial Times en l’editorial del dia 6 de gener, el plantejament de més supervisió no s’ha de camuflar per fer servir una agenda antifederalista’. A més, ha dit que el govern català preferiria que fos la Unió Europea i no el govern espanyol qui tutelés el pressuspostos de la Generalitat, ‘perquè la Unió Europea mereix més crèdit’.

Rajoy justifica l’augment de l’IRPF i nega que tingui previst d’apujar l’IVA

Per una altra banda, Rajoy ha justificat l’augment de l’IRPF perquè el dèficit que va trobar en prendre possessió del càrrec va ser superior al previst, encara que ha admès que la mesura és ‘dura i dolorosa’. ‘No quedava cap altra opció’, ha dit. Rajoy també ha assenyalat que no té previst apujar l’IVA, i que no hi haurà cap banc dolent, sinó un nou procés de reestructuració del sistema financer.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any