ERC reclama un gran acord de país per donar suport al tancament de caixes i a l’objecció fiscal dels ciutadans

  • El partit condiciona el suport als pressupostos al fet que el govern demani el concert econòmic i convoqui una consulta prèvia

VilaWeb
Redacció
06.01.2012 - 14:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha fet una crida a arribar aquest any a un ‘gran acord de país’ per donar suport a un tancament de caixes de la Generalitat i dels municipis que s’hi sumin. A més, per reforçar aquesta estratègia, Rovira ha instat en una entrevista a l’ACN els ciutadans catalans a unir-se a la iniciativa i a practicar l’objecció fiscal a l’estat. La republicana creu que amb aquestes accions conjuntes, tant el govern com els ciutadans quedarien protegits i s’aconseguiria una gran força per negociar el concert econòmic a Madrid. ERC, a més, ha condicionat el suport als pressupostos de 2012 al fet que el govern reclami el concert econòmic i convoqui una consulta prèvia.

En l’entrevista, Marta Rovira reitera el suport d’ERC als moviments d’Òmnium Cultural, que fa mesos va anunciar que buscaria fórmules en favor del tancament de caixes i l’objecció fiscal. En aquest sentit, la republicana ha plantejat un ‘gran acord de país amb un tancament de caixes per part de la Generalitat, un suport civil i polític a aquest tancament de caixes, i estudiar vies per una objecció fiscal’. A més, Rovira ha explicat que la idea d’Esquerra no passa només per ‘cridar a les forces polítiques que donin suport a la Generalitat en el tancament de caixes’, sinó que també fa una ‘apel·lació als ciutadans per estudiar vies d’objecció fiscal i donar suport a Òmnium Cultural’.

I és que la republicana vol que en aquesta operació, hi participi la ciutadania de manera activa. Segons Rovira, un tancament de caixes de la Generalitat de manera aïllada podria no tenir gaire efecte, atès que els diners que el govern aporta a l’estat són molts menys que no els que Espanya transfereix a Catalunya. És per això que la republicana fa aquesta crida al suport actiu dels catalans. 

‘Hi ha ciutadans que han començat campanyes a títol individual i que són assessorats legalment, i tenen moltes vies, com ara consignacions determinades o vies alternatives per dedicar l’esforç fiscal socialment a una altra tasca’, detalla. El partit ha anunciat que es reunirà properament amb un grup de ciutadans que estudien practicar aquesta objecció per tal de mostrar-los el seu suport i intentar impulsar aquesta estratègia conjunta. ‘Si el govern fa un pas, la resta de formacions i la societat civil l’han de seguir’, diu Rovira.

Amb tota aquesta estratègia, Rovira creu que la negociació per intentar aconseguir el pacte fiscal i el concert econòmic que ERC reclama ‘pren molta més força’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any