Romney guanya el ‘caucus’ d’Iowa per vuit vots

  • Manté una pugna molt ajustada amb Rick Santorum al principi de la cursa presidencial dels republicans · El governador de Texas, Rick Perry, desbancat, pot ser que hi renunciï

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.01.2012 - 08:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Mitt Romney, l’ex-governador de Massachussets, s’ha imposat per set vots a l’ex-senador Rick Santorum al ‘caucus‘ d’anit a l’estat d’Iowa: l’un ha obtingut 30.015 vots, i l’altre, 30.007. Tots dos han superat el 24% del percentatge de vots. És el marge més estret que hi hagi hagut mai en aquest ‘caucus’. No gaire lluny, amb 26.219 vots (21%), hi ha el congressista Ron Paul, que era un altre dels favorits en aquesta primera cita de la cursa presidencial del Partit Republicà. El ‘caucus’ d’Iowa, que principia la cursa a la candidatura de la Casa Blanca,  té un valor simbòlic important.

 

 

Més lluny han parat Newt Gingrich, amb 16.251 vots (13%); el governador de Texas, Rick Perry, amb 12.604 vots (10%); i la congressista Michelle Bachmann, amb 6.073 vots (5%).

Al ‘caucus’ d’Iowa més que no pas decidir-s’hi el futur candidat s’hi sol restringir el nombre d’aspirants. De fet, aquesta vegada un dels cinc aspirants, el governador de Texas Rick Perry, pot ser que abandoni la cursa, perquè ha acabat a la cinquena posició. ‘Me’n torno a Texas a ponderar els resultats dels ‘caucus’ i decidir si he de continuar aquesta cursa’, ha dit Perry en acabant de saber els resultats.

Amb grans reserves de diners i una infrastructura de campanya poderosa, Romney, ex-governador de Massachussets, surt d’Iowa en una posició més dominant que no pas els seus rivals, encara que els conservadors no hi tinguin gaire confiança.

Favorit de l’ala de negocis del partit, Romney tindrà un paper dirigent en la pròxima contesa de nominacions de New Hampshire, la setmana vinent, i té prou recursos per a presentar batalla a estats més grans com el de Florida, on el ‘caucus’ es farà a final de mes.

Santorum surt del fons de la llista de candidats com l’últim favorit conservador en una cursa marcada per la volatilitat. Ha fet campanya a 99 comtats d’Iowa, on ha preconitzat el fet de tenir una família nombrosa (set fills escolaritzats a casa), o s’ha oposat fermament al matrimoni homosexual per guanyar-se el bloc de cristians conservadors, molt viu en aquell estat.

Les assemblees

El ‘caucus’ d’Iowa s’ha fet a vuit-cents punts de reunió repartits per escoles, biblioteques i cases particulars de tot l’estat. En aquests llocs hi ha hagut un diàleg informal entre els votants, que han pogut fer preguntes als representants dels candidats o, en alguns casos, als candidats mateixos. Després del col·loqui, els participants han votat a mà alçada.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any