Merkel i Sarkozy dissenyen avui el futur immediat d’Europa

  • El president francès i la canceller alemanya es volen posar d'acord en el nou govern econòmic de la Unió, que divendres sotmetran als caps de govern

VilaWeb
Redacció
05.12.2011 - 02:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president francès Nicolas Sarkozy i la cancellera alemanya Angela Merkel es reuneixen avui per a pactar quin serà el pla que proposaran als governs de la Unió en el Consell Europeu de divendres. Amb tota seguretat demanaran canvis enormes en la governança fiscal de la UE. Entre ells pot haver-hi l’acceptació dels eurobons o la possible creació d’un ministeri europeu.

La reunió de París avui obre una setmana clau en la qual també tindrà lloc una reunió a Marsella del Partit Popular Europeu, partit al qual pertanyen la majoria dels dirigents dels estats europeus avui i sobretot la reunió del Consell Europeu, que reuneix els caps d’estat i de govern, de divendres. D’aquesta reunió de divendres, que podria allargar-se el cap de setmana, ha de sortir un canvi de la governança econòmica de la Unió. Aquest canvi s’articularà probablement al voltant d’un tractat signat només pels estats membres de la zona euro, tractat que donarà poders de control dels pressupostos nacionals a les institucions europees. Així els governs dels diversos estats hauran de veure aprovat el seu pressupost per la Unió Europea, que podrà obligar-los a adoptar les mesures que consideri convenients. Si això s’aconsegueix els estats cediran un grau més de sobirania a les institucions europees.

Un model més gran d’integració pressupostària permetria sancionar de forma més ràpida i directa els països que no compleixin amb les normes aprovades pel Consell Europeu. La divergència que es començarà a aclarir avui és sobre quin tipus d’organisme serà el qui dirigeixi la que ja es coneix com ‘unió pressupostària’. França preferirira que fos vinculat al Consell Europeu, per tant als estats i Alemanya demana que sigui vinculat a la Comissió i que estigui per tant per damunt dels estats. El fet que si es vincula als estats reclamaria unanimitat i no majoria fa que França pugui acabar acceptant el model alemany malgrat la reticència que Sarkozy sent pel que creu que és un model ‘federalista’. França en qualsevol cas s’oposa a que els tribunals europeus puguin sancionar un estat membre si incompleix amb le pressupost.

La contrapartida a l’esforç francès podria ser l’acceptació per part d’Alemanya de la idea dels ‘eurobons’, que patrocina Sarkozy i que significaria una entrada massiva del Banc Central Europeu en la defensa de l’estabilitat de l’euro. Els eurobons significarien una posada en comú del deute que segurament alleujaria les tensions que pateixen els estats més febles però que Alemanya creu que seria contraproduent a l’hora de reclamar rigor als estats.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any