L’OTAN posa fi a les operacions militars a Líbia

  • El consell de seguretat de l'ONU va cancel·lar dijous passat l'autorització per a una missió que ha durat set mesos

VilaWeb
Redacció
31.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La missió militar de l’OTAN a Líbia s’acaba avui a les 23.59. Els membres de l’aliança van prendre la decisió després de la captura i execució de Muamar Gaddafi pels rebels libis el 20 d’octubre. Així ho va anunciar aleshores el secretari general de l’organització, Anders Fogh Rasmussen, i ho van ratificar divendres els països membres. El consell de seguretat de l’ONU havia cancel·lat dijous l’autorització per a una operació militar de l’OTAN a Líbia, que ha durat set mesos.

El consell de seguretat, format per quinze estats, va aprovar per unanimitat la resolució que posa punt i final al mandat de l’ONU, el qual va establir la zona d’exclusió aèria i ha permès les forces militars estrangeres, inclosa l’OTAN, fer servir ‘totes les mesures necessàries’ per protegir els civils libis. La resolució diu que l’autorització de les operacions militars acabarà a les 23.59 (hora líbia) del 31 d’octubre.

Els països de l’OTAN han pres aquesta decisió marcada pel consell de seguretat de l’ONU malgrat la petició del Consell Nacional de Transició (CNT) libi, que li demanava que mantingués les operacions i la vigilància encara un mes més o fins a final d’any.

En un comunicat, el secretari general de l’OTAN, Anders Fogh Rasmussen, justifica la decisió: ‘Hem llançat aquesta operació tan complexa més ràpid que mai, l’hem conclòs de forma eficaç, amb flexibilitat i precisió amb molts socis de la regió i més enllà, i l’estem concloent de forma considerada i controlada perquè la nostra missió militar ja s’ha acabat’. ‘L’operació ha estat una de les missions amb més èxit de la història de l’OTAN. Hem respectat absolutament el mandat de l’ONU’.

Finalment, Rasmussen indica que’encara hi ha molta feina per fer per construir la nova Líbia, basada en la reconciliació, els drets humans i l’estat de dret. Una Líbia democràtica per a tots.’ I afegeix que ‘la comunitat internacional continuarà fent-los costat’. ‘L’OTAN està disposada a ajudar si és necessari en les reformes de les institucions de seguretat i defensa que qualsevol democràcia necessita per mantenir-se lliure i segura’.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any