Ibarretxe: ‘La utopia del poble basc és més realitzable que mai’

  • L'ex-lehendakari alerta que la reconciliació no ha de ser amnèsia sobre el passat sinó una lectura crítica

VilaWeb
Redacció
29.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-lehendakari basc Juan José Ibarretxe assegura que amb el final de la violència i l’assoliment de la pau la ‘utopia’ del poble basc és avui en dia més realitzable que mai. Ibarretxe però, alerta que la reconciliació entre les diferents parts del conflicte no ha de ser ‘amnèsia sobre el passat sinó una lectura crítica d’aquest’, i assegura que al País Basc s’ha de fer aquesta lectura crítica i que s’acabarà fent ‘perquè estem entestats en fer-la’.

En una conferència sobre l’autodeterminació que va pronunciar ahir a Mollerussa convidat per l’Associació d’Amics del Bisbe Deig, Ibarretxe també va dir que com més rica és la pau menor és el consens i que això es veurà al País Basc, però ‘no ens ha de desanimar’.

Ibarretxe però, va fer una alerta sobre les víctimes de la violència, i va remarcar que és necessària la defensa dels drets humans per a totes les víctimes. En aquest sentit, va afegir que una vegada s’ha separat la violència del projecte polític, ara és el moment d’arribar a acords polítics per poder conviure. Uns acords que va qualificar d’amables entre el País Basc i Espanya per al segle XXI, però amb respecte.

Per Ibarretxe, ara com ara, la utopia realitzable del poble basc consisteix en substituir la ‘imposició, el rencor i l’odi per la reconciliació, la tolerància i el respecte mutu’. Per això, va assenyalar que ara cal construir un camí desenvolupant una política de ‘reconstitució del teixit social’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any