El presidents català, valencià, balear i murcià es feliciten per la decisió de la Comissió de prioritzar el corredor mediterrani

VilaWeb
Redacció
19.10.2011 - 14:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els presidents català, valencià, balear i murcià, Artur Mas, Alberto Fabra, José Ramón Bauzá i Ramón Luis Valcárcel, s’han felicitat per la decisió de la Comissió Europea d’incloure el corredor mediterrani com un dels eixos prioritaris a la Xarxa Central Transeuropea. En aquest comunicat conjunt, volen manifestar l’alegria per aquesta decisió, i el desig que aquesta infraestructura pugui entrar en servei al més aviat possible.  Es feliciten, també perquè ‘per primera vegada en la història es trenca l’Espanya radial’ i demanen al govern de l’estat espanyol que acompleixi tots els terminis i compromisos d’inversió per a fer realitat com més aviat millor el corredor mediterrani de mercaderies.

‘Els presidents signants considerem que aquesta decisió suposa el premi a una tasca molt intensa de col·laboració entre els nostres governs i les diferents entitats de la societat civil que s’hi han compromès especialment: empreses, cambres de comerç, associacions d’empresaris, acadèmics, mitjans de comunicació i l’associació Ferrmed, entre d’altres. El Corredor Mediterrani comença a ser una realitat gràcies a l’esforç incondicional de tots. En aquests temps de dificultats, era necessari que fóssim exigents i aportéssim tota la nostra capacitat de convicció.
 
Els nostres governs han dut a terme nombroses accions de suport al corredor ferroviari del Mediterrani com a eix europeu prioritari, als nostres territoris, a Madrid i a Brussel·les, junts i per separat. Des de  la presentació de l’estudi de Ferrmed i el Manifest de Cartagena, entre les darreres actuacions destaquen la reunió organitzada per Ferrmed el 21 de setembre passat a Brussel·les i en la qual vam participar els presidents de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas; de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra; del Govern de les Illes Balears, José Ramón Bauzà, i de la Regió de Múrcia, Ramón Luís Valcárcel. Prèviament, el 16 de setembre, va tenir lloc una cimera al Palau de la Generalitat, a Barcelona, dels presidents de Catalunya, Comunitat Valenciana i Múrcia, en la qual tots tres vam insistir en la necessitat d’aquesta infraestructura i la gran oportunitat que suposa.
 
Considerem que en aquest context de crisi econòmica és fonamental que s’inverteixi en infraestructures que ajudin l’economia a anar endavant. Només les infraestructures que siguin més productives podran tenir cabuda en els pressupostos públics dels propers anys. Els territoris que travessarà aquest eix ferroviari representen el 50% de l’economia espanyola, el 50% de la població i el 60% de les exportacions. El corredor suposarà un estalvi de 30.000 milions d’euros entre 2016 i 2045 en concepte de transferència de trànsit per carretera al ferrocarril i 36.500 milions en estalvi de temps segons recullen els estudis de Ferrmed. L’execució de l’obra suposarà la creació de 65.000 llocs de treball anuals als diferents territoris per on passarà.
 
Aquest projecte ha comptat amb un gran consens entre territoris diferents i també de diferents partits polítics: no va contra ningú i sí a favor de tothom. Dels ciutadans catalans, valencians, balears i murcians, de tots els espanyols i també de tots els europeus. Aquest amplíssim consens és possible pel caràcter imprescindible d’aquesta infraestructura: per a connectar els ports mediterranis amb les rutes marítimes de l’Extrem Orient i amb el centre i el nord d’Europa, i també l’economia nord-africana amb la peninsular i el nord europeu. Una infraestructura fonamental i estratègica de ple sentit europeu, econòmic, social i mediambiental.
 
Un cop expressada la satisfacció per aquest primer pas, toca reclamar al govern de l’estat que acompleixi tots els terminis i compromisos d’inversió per a fer realitat com més aviat millor el Corredor Mediterrani de mercaderies. Per primera vegada en la història es trenca l’Espanya radial i es planteja una estructura mallada que ens comunica i ens uneix. Convé que el Govern de l’estat sigui coherent amb aquesta aposta. Els governs autonòmics que hem ajudat a impulsar-la mantindrem el nostre compromís, que és a favor de tots els ciutadans. El corredor fa més forta Europa i ens fa més forts a Europa.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any