Una de les dues cooperants segrestades a Kenya és de Palafrugell

  • Montserrat Serra i Ridao és de Metges sense Fronteres · Les autoritats kenianes apunten als insurgents d'al-Shabaab, vinculats a al-Qaida

VilaWeb
Redacció
13.10.2011 - 18:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una de les dues cooperants de Metges Sense Fronteres que han estat segrestades avui a Kenya, Montserrat Serra i Ridao, és de Palafrugell, segons informa l’ACN. La cooperant, que ha estat segrestada juntament amb una cooperant espanyola, fa anys que es dedica a temes de cooperació a l’estranger. El segrest s’ha produït al voltant de la una del migdia al camp de refugiats d’Ifo, un dels que hi ha a Dadaab i la policia kenyana apunta que els insurgents d’al-Shabaab, vinculats a al-Qaida, poden ser responsables del segrest.

Les dues cooperants són de Metges Sense Fronteres i treballaven en tasques logístiques. Segons ha explicat l’ONG, en l’atac ha quedat ferit un conductor, que a hores d’ara està estable en un hospital. La policia ha tancat la frontera entre Kenya i Somàlia, on en les darreres setmanes hi ha hagut diversos incidents violents i segrestos d’estrangers. 

Els cooperants de Metges Sense Fronteres no disposen de seguretat privada, ja que l’ONG ‘no considera que això suposi un increment en la seguretat’. Així ho ha explicat la directora d’operacions de MSF, Raquel Arroyo, que ha concretat que les dues voluntàries segrestades col·laboraven en la construcció d’un hospital a la zona. Concretament, a Kenya, hi treballen vuit cooperants internacionals -entre els quals hi ha les dues desaparegudes- i seixanta kenyans. Arroyo, que no ha volgut donar cap tipus de detall sobre les víctimes, ha explicat que l’entitat no ha pogut establir contacte amb les segrestades.

El mes de setembre, una dona britànica de 56 anys, Judith Tebbut, va ser segrestada en plena nit per un grup d’homes armats mentre era amb el seu marit en el resort turístic de Kiwayu. Els segrestadors van matar el seu marit, David Tebbut. L’1 d’octubre passat, una dona francesa de 66 anys també va ser segrestada per una banda armada, en aquest cas en el resort de Manda. 

Somàlia viu una guerra civil des del 1991. Com a conseqüència dels segrestos i la violència, el ministeri d’Afers Exteriors del Regne Unit va canviar les seves recomanacions de viatge a Kenya, i demana als seus ciutadans que només vagin a la costa del país més propera amb Somàlia si no és ‘essencial’.

Dadaab va ser creat el 1991 per acollir els somalis que fugen de la violència en el seu país. Des d’aleshores, ha crescut fins convertir-se en el major camp de refugiats del món, amb 400.000 habitants. 

El segrest posa més pressió sobre el govern kenyà perquè reforci les seves fronteres, ja que s’exposa a malmetre el sector turístic, una de les principals fonts d’ingressos del país.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any