‘La reforma de la PAC pot fer que s’abandonin les terres’, alerta la Unió de Llauradors

  • Ramon Mampel diu a VilaWeb que la proposta de reforma de la PAC és perjudicial i no soluciona els principals problemes agraris

VilaWeb
Redacció
13.10.2011 - 13:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La proposta de reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) ha despertat les crítiques dels sindicats del país, que consideren que la Comissió Europea no té en compte les característiques de l’agricultura mediterrània. També s’han mostrat escèptics respecte la reforma proposada el Consell i el govern català.

El secretari general de la Unió de Llauradors, Ramon Mampel, explica a VilaWeb que la majoria de problemes del camp valencià continuen sense resoldre’s. Així, critica que ‘en alguns casos es vol retallar fins al 20% l’ajut a cultius mediterranis’; que la proposta de reforma ‘no contempla d’actuar per fer front a situacions de crisi de preus ni que es faci promoció dels productes’; i retreu que tampoc ‘no preveu de posar fi als abusos de les grans distribucions’.

‘Aquí hi ha dues agricultures, la mediterrània i la continental’, explica Mampel, ‘i cada país fa les seves pressions. Però això afecta el futur, i la reforma proposada pot fer que s’abandonin les terres’. El secretari general de la Unió de Llauradors recorda que els guanys de la majoria de pagesos se situen per sota dels costos de producció: ‘De fet, a dia d’avui, ni tan sols amb les ajudes no arribem a capgirar aquestes xifres. Tot ve de les guerres de la gran distribució, que generen desequilibri territorial, fan que s’abandonin les terres i que hi hagi menys joves treballant al camp’. Per això Mampel considera crucial que la PAC combati la posició de domini davant de la negociació dels preus que té la gran distribució comercial.

Unió de Pagesos també considera que la reforma no és equitativa per als països mediterranis i perjudica la competitivitat de la pagesia.Josep Carles Vicente, responsable d’organització d’UP, explica que no veuen amb bons ulls l’ajut verd, tal com està establert ara. Vicente diu que al territori s’han fet canvis i els pagesos han estat molt exigents durant aquests últims anys, aplicant mesures ecologistes que han comportat ‘més costos de producció i, per tant, més competència deslleial amb els productes que vénen de fora. ‘Nosaltres no podem carregar més la motxilla’, es queixa.

D’una altra banda, UP proposa que s’aprovi una mesura que anivelli els ingressos de renda. Actualment, Europa ho permet, però deixa la decisió a cada estat, fet que fa créixer la competència deslleial entre els estats membres, segons Vicente.

Front comú dels països mediterranis

Sindicats i governs també han criticat l’anomenada ‘tarifa plana’, que preveu un pagament uniforme en funció del nombre d’hectàrees. Unió de Pagesos recorda que ‘tenim diferents tipus de cultius i de produccions, i amb la tarifa plana no tothom ha fet la mateixa inversió’, per això considera que ‘s’han de tenir en compte els sistemes productius’.

‘Aposten per una agricultura improductiva i desprofessionalitzada, i això pot generar desídia i absentisme’, alerta Ramon Mampel, que aposta per una postura conjunta davant la proposta de reforma. ‘Hem de fer front comú, no només aquí, sinó entre tots els països de clima mediterrani’. Per la seva banda, Josep Carles Vicente és del parer que ara toca ‘fer pedagogia a Europa i posar en alça el valor de l’arc mediterrani’.

La Generalitat Valenciana ja ha dit que vol que la nova PAC estableixi mesures per permetre la competitivitat de l’agricultura mediterrània i que ‘reconegui i doni suport al manteniment d’aquesta agricultura per la seva contribució a la sostenibilitat ambiental’.

Davant la preocupació creixent en els sectors agrari, ramader i agroalimentari, el conseller Josep Maria Pelegrí ha demanat avui de comparèixer en comissió al parlament per informar de les noves propostes de la PAC. El conseller ja va dir ahir que temia que que la nova PAC ‘comporti l’abandonament de terres i d’activitat agrària’ i criticava que tractés igual tots els països malgrat les realitats tan diferents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any