El concert neonazi es trasllada a Barcelona

  • Es manté la manifestació antifeixista d'aquesta tarda a Sabadell

VilaWeb
Redacció
12.10.2011 - 15:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Grups neonazis han traslladat a Barcelona, en un lloc que no han anunciat, el concert de Sabadell, segurament davant la crida de diverses entitats a mobilitzar-se. L’Ajuntament havia dit que miraria d’impedir-lo, però el moviment social i veïnal no s’ho acaba de creure. La formació ultra Democracia Nacional, organitzadora del concert, ha dit que es faria a Barcelona però no ha volgut precisar el lloc per evitar que hi hagi cap mobilització de protesta. A Sabadell es mantindrà de tota manera un desplegament policíac a la Zona Hermètica.

A Barcelona no sé sap encara on faran aquest concert i és possible que el lloc circuli només per correu i missatges entre els militants d’extrema dreta i no es faci públic

La situació és especialment delicada perquè els sabadellencs van viure a principi de la dècada passada força tensió arran de l’auge de neonazis. Aleshores Ernest Espinós era president de la Federació d’Associacions de Veïns; ho ha estat durant més de vint-i-cinc anys. Espinós diu a VilaWeb que el més important ara és que la ciutadania es mobilitzi per tal d’evitar ‘que l’ajuntament miri cap a una altra banda’, i critica que la política del consistori ‘d’amagar el cap sota l’ala’ és ‘errònia’ perquè no fa sinó permetre l’augment de neonazis.

—A Sabadell ja hi va haver un fort moviment contra grups neonazi fa anys, i ara sembla que hi tornen…
—L’any passat els neonazis van fer un concert a una sala de la Zona Hermètica de Sabadell. S’hi van acabar aplegant uns 200 neonazis, que a banda del concert, feien cridòries i amenaces a l’entrada i la sortida del concert. Es va demanar a l’ajuntament que fes alguna cosa, però no va fer res. Ara que tornen a programar un concert, les entitats tornem a alertar l’ajuntament i els mossos i els demanem que prohibeixin aquests concerts, que porten tantes complicacions. Recordo que l’any 2000 hi va haver una tensió molt forta. Es van organitzar xerrades i debats amb la ciutadania i l’ajuntament es va haver de posar les piles. Ara passa el mateix, si bé no hi ha una tensió com la d’aleshores, crec que si no hi ha una mobilització per part de la ciutadania, l’ajuntament mirarà cap a una altra banda.

—Què van fer els veïns aleshores? Vau aconseguir que els neonazis marxessin de la ciutat?
—Sí, estaven instal·lats sobretot a la zona de Torreguitart, al nord de Sabadell, i allà es trobaven amb neonazis de Castellar del Vallès. Es va poder eradicar gràcies a mobilitzacions i denúncies veïnals. Si no fem front aviat a la situació actual, pot ser que d’aquí dos o tres anys ens trobem com aleshores, quan hi havia veïns de l’associació del Nord amenaçats i es vivia amb molta tensió.

—Quin ha estat el paper dels veïns en la lluita antifeixista?
—Tot va començar amb el Moviment Popular de Sabadell, l’MPS, i després amb la Federació d’Associacions de Veïns, sobretot amb les associacions que patien més el problema. I l’ajuntament ha anat a remolc, fins i tot l’alcalde Bustos va reconèixer, al cap d’uns anys, que el moviment veïna i l’MPS havien estat peces fonamentals per l’eradicació d’aquests grups.

—A més de demanar a l’ajuntament que actuï, els moviments veïnals què fan?
—De xerrades, se’n fan sovint, sobretot als llocs on hi ha més conflictes de tipus racial i allà on tradicionalment hi havia els neonazis. A Torreguitart, per exemple, són molt actius i fan una tasca molt important de conscienciació del veïnat i joves. 
 
—Us heu mostrat força escèptics respecte les declaracions del batlle, Manuel Bustos, que va dir que intentaria impedir el concert…
—Evidentment, som escèptics des de fa anys, perquè la pràctica així ens ho ha ensenyat. La seva política és deixar-ho passar si veuen que no hi ha passa soroll, i crec que aquesta és una política força errònia, perquè dóna ales als moviments neonazis. Permet que es vagin organitzant mica en mica, i això fa que després hi hagi molta més feina per eradicar-lo. És el que ens va passar l’any 2000, que fins el 2005 no vam poder estar més o menys tranquils.

—Per què trien Sabadell? Hi tornen a haver neonazis?
—Als barris no s’han detectat reunions d’aquesta mena, però sí que és cert que queda alguna gent, que sempre és per aquí. Fins i tot hi ha alguna organització que s’ha presentat a les eleccions, com és l’MSR, No sé perquè trien Sabadell per fer aquest concert; potser perquè aquí tenen més màniga ampla per part de les autoritats i la policia, potser perquè aquests locals els faciliten de fer el concert… però bé, justament per això demanem a les autoritats municipals i als mossos que actuïn. L’Ajuntament ens ha dit que ja controlen, que fa fotografies per saber qui són, i que vigilaran que no passi res, però nosaltres el que volem és que no es faci el concert. Que s’ajuntin dos centenars de neonazis pot ser perillós.

—Per què creieu que hi ha hagut aquesta permissivitat?
—Alguna vegada han dit que era millor no fer-ne cas i evitar que surtissin als diaris, perquè diuen que el que volen és propaganda i ressò, però això té un doble fil: és clar que si no fem res, no sortirà a la premsa, però mentrestant ells van fent, com formigues, i al cap de 4 o 5 anys poden sortir. A mi em sembla que és una política errònia, això d’amagar el cap sota l’ala, a veure si no dient res, passen per sobre i no ens molesten. Sobretot tenint en compte el precedent: aquí va costar molt posar fi als neonazis deu anys enrere, fins i tot es va haver de fer una comissió ciutadana per la convivència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any