Badalona presenta un manifest pel català

  • Té el suport de mil tres-centes signataris

VilaWeb
Redacció
11.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Manifest de Badalona (Facebook i Twitter) és un document que proclama que ‘la superioritat jurídica del castellà sobre el català ha quedat clarament confirmada i reforçada’ amb els darrers embats del Tribunal Constitucional i Suprem espanyols’.

El manifest, que ja té el suport de mil tres-cents signataris, es presentarà a les set de la tarda al Museu de Badalona (plaça de l’Assemblea de Catalunya, 1).

Els impulsors del text reivindiquen ‘la llengua catalana, en tant que articula la nostra manera d’entendre i d’interpretar el món, com el patrimoni que millor defineix la nostra existència com a poble i, per tant, l’element més preuat’. I afegeixen que ‘d’ençà de l’anomenada transició democràtica, la llengua catalana es troba més desprotegida i discriminada que mai’.

Consideren que ‘les sentències i l’experiència de tants anys d’entrebancs ens demostren que l’enfortiment i la normalització de la llengua catalana difícilment s’aconseguiran en el marc dels actuals estats ni tampoc amb les visions fragmentades i regionals que alguns fomenten vers el nostre fet lingüístic’.

Es proposen ‘aconseguir que el govern de la Generalitat continuï aplicant la mateixa política d’immersió lingüística’; ‘exigir a la Generalitat que faci complir immediatament, amb contundència i en la seva integritat, les lleis i normes vigents en l’àrea de retolació i etiquetatge comercial de productes’, ‘que procedeixi a la introducció immediata del decret que ha de regular les quotes de pantalla de cinema en català’; i ‘conscienciar els catalanoparlants sobre la necessitat d’emprar la nostra llengua a tothora i en tot context’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any