Els partits tanquen llistes i prenen posicions per a les eleccions espanyoles

  • Expira el termini per a presentar coalicions i es fixa el mapa de candidatures

VilaWeb
Redacció
07.10.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui expira el termini per a presentar coalicions per a les eleccions espanyoles del 20 de novembre. Hi ha formacions que s’han unit per poder tenir més força. És el cas de la coalició Compromís-Equo al País Valencià, formada pel Bloc, IPV, els Verds i Equo; d’IniciativaEUiA al Principat; i del PSM-Iniciativa-Equo, a les Illes. La resta de formacions es presenten en solitari i en algun cas, com el d’ERC, amb plataformes de suport.

De les eleccions espanyoles del 2008 en van sortir 44 diputats pel PSOE, 31 pel PP, 10 per CiU, 3 per ERC i 1 per ICVEUiA. En les d’enguany, segons les enquestes, els socialistes baixaran i pot obtenir majoria absoluta el PP. La tendència pot ser compensada per un increment del suport a partits com CiU, Compromís, coalicions d’esquerres del Principat i de les Illes, o ERC, amb la plataforma de suport (Reagrupament i independents).

Al País Valencià, el PP presenta Esteban Gonzlález Pons, Fededico Trillo i Manuel Cervera per València, Alacant i Castelló, respectivament. L’objectiu dels populars és de repetir i, si és possible, augmentar els dinou diputats que van aconseguir fa tres anys i mig per fer possible una victòria rotunda de Mariano Rajoy. El PSOE pretén aturar la tendència a la baixa general, especialment al País Valencià. Els tres primers candidats dels socialistes valencians són Inmaculada Rodríguez, Leire Pajín i Ximo Puig per València, Alacant i Castelló, respectivament.

La sorpresa d’aquestes eleccions pot ser la coalició Compromís-Equo. Tot indica que, després dels bons resultats a les corts, la coalició del Bloc, Iniciativa del Poble Valencià, els Verds Esquerra Ecologista i la secció valenciana d’Equo pot fer forat i obtenir els primers diputats al congrés espanyol. Els candidats de la coalició són Joan Baldoví per València, Roger Mira per Castelló i Aitana Mas per Alacant.

A les Illes, el PP i el PSOE van empatar a quatre diputats a les eleccions espanyoles anteriors, amb un lleuger avantatge dels socialistes. Enguany, la clau de les eleccions serà la valoració dels primers mesos de mandat de José Ramón Bauzá i el càstig general que pugui rebre el PSOE. La coalició d’esquerres dirigida pel PSM provarà de sorprendre amb un diputat. El PP presenta el secretari general del partit a les Illes, Miquel Ramis, de primer candidat. El PSOE hi presenta Pablo Martín; i la coalició del PSM, Miquel Ensenyat.

Al Principat, la pugna entre el PSOE i CiU sembla que enguany serà més ajustada que no pas fa tres anys. Aleshores, els socialistes van sorprendre amb vint-i-cinc diputats, contra deu de Convergència i Unió. Els dos candidats per Barcelona seran els mateixos, Carme Chacón i Josep Antoni Duran. La pèrdua de suport dels socialistes esperona els convergents a provar d’atènyer per primera vegada la primera posició en unes eleccions espanyoles al Principat. A més de Chacón, els socialistes presenten Àlex Sáez, Francesc Vallès i Teresa Cunillera, per Girona, Tarragona i Lleida, respectivament.

Acompanyaran Duran i Lleida al capdamunt de les llistes de CiU, Jordi Xuclà per Girona, Jordi Jané per Tarragona i Conxita Tarruella per Lleida. El PP presentarà Jorge Fernández Díaz, Josep Ignasi Llorens, Enric Millo i Alejandro Fernández a Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona, respectivament.

Esquerra presenta batalla per mantenir o, si és possible, per acréixer la representació dels dos diputats actuals. En les primeres eleccions des de la renovació de la direcció, ERC ha provat de configurar una candidatura amb tot el suport de l’univers independentista. De moment, tan sols ha aconseguit un principi d’acord amb Reagrupament perquè s’aplegui sota el paraigua d’una plataforma de suport. Solidaritat no ha acceptat la proposta d’ERC i uns i altres es retreuen la responsabilitat del desacord. Els republicans van elegir l’escriptor i historiador Alfred Bosch per a encapçalar la candidatura per Barcelona. Dissabte, un consell nacional ha d’aprovar la resta de candidats. Girona proposa l’ex-batllessa de Ripoll, Teresa Jordà, per Girona. Darrerament, s’ha rumorejat la possibilitat que l’acord amb Reagrupament fes de Joan Carretero el candidat per Girona.

La coalició d’ICV amb EUiA i Izquierda Unida presentarà Joan Coscubiela per Barcelona, Marc Vidal per Girona, Alba Benedicto per Tarragona i Josep Maria Carles per Lleida. La coalició d’esquerres i ecologista provarà de revalidar el diputat que ara té. El secretari general d’Iniciativa, Joan Herrera, proposa de fer un grup amb els diputats que Compromís, el PSM i Equo obtinguin a les altres demarcacions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any