L’israelià Daniel Shechtman, premi Nobel de química pel descobriment dels quasicristalls

VilaWeb
Redacció
05.10.2011 - 12:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’investigador israelià Daniel Shechtman (Tel Aviv, 1941) ha rebut el premi Nobel de química ‘pel descobriment dels quasicristalls‘, el 8 d’abril de 1982. Els quasicristalls són com ‘mosaics fascinants del món àrab reproduïts a escala dels àtoms’ i mai no es repeteixen. Abans del descobriment de Shechtman els científics havien pensat que els patrons dels àtoms dins els cristalls es repetien.

El descobriment dels quasicristalls va obrir la porta als experiments per usar-los en uns quants elements, que van des dels motors dièsel fins a les paelles de fregir. La troballa de Shechtman trencava el mite que els patrons dels àtoms havien de ser repetitius. ‘La seva descoberta va ser extremadament controvertida. Per defensar la seva investigació, se li va demanar que deixés el seu grup de recerca’, ha dit el comitè del Nobel de química. ‘Tot i això, la seva lluita finalment va forçar els científics a reconsiderar-ne la concepció.’

A la web oficial dels premis Nobel hi ha molta informació sobre el descobriment i el guardonat, que desenvolupa la seva tasca de recerca i docent a l’Institut Tecnològic Israelià a Haifa.

El premi, d’1,09 milions d’euros, ha estat el tercer dels premis Nobel d’enguany. Des de dilluns s’han fet públics els guardons de medicina i de física.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any