Salut fixa en 45 dies el termini màxim de les operacions de càncer

  • A partir d'ara, seran els metges els que decidiran la prioritat en la gestió de les llistes d'espera

VilaWeb
Redacció
03.10.2011 - 15:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Departament de Salut ha fixat un termini màxim de 45 dies per operar els pacients amb un tumor maligne. El conseller Boi Ruiz ha explicat que aquest serà el termini per a tots els tipus de càncer, excepte el de pròstata, en que el termini es fixa en 60 dies. També serà de dos mesos el termini per a operacions de cor. El termini garantit fins ara per qualsevol tipus d’operació era de 6 mesos.

En la mateixa conferència de premsa, Ruiz ha explicat els canvis en la gestió de les llistes d’espera. En el cas de les intervencions urgents, seran els metges els que establiran les prioritats, en funció de la gravetat de cada cas. Aquesta priorització es farà en funció de l’impacte que té la malaltia sobre la qualitat de vida de la persona (es tindrà un pes del 38% de la decisió final), el risc d’espera (30%), el temps d’espera i demora que ja porta el pacient (8%), l’efectivitat que tindria sotmetre’l a la intervenció (13%) i l’ús dels recursos sanitaris (11%).

Actualment les cirurgies cardíaques valvulars i coronàries es resolen en un termini mig de dos mesos, mentre que els processos oncològics s’intervenen en un promig de 32 dies.

El nou model, que ha de ser debatut ara per tots agents del sector i aprovat pel govern, prioritzarà el criteri clínic i es tindrà en compte com afecta la malaltia a cada pacient per tal que ‘qui pugui esperar més’ ho faci, segons ha explicat Ruiz. En el primer semestre del 2011 les llistes d’espera han augmentat un 4,6% i el conseller ja ha reconegut que s’espera que ho facin encara més en els propers mesos.

12 malalties amb temps garantit

D’altra banda, el nou model també modifica el concepte d’un període màxim de sis mesos per a totes les operacions garantides, que a partir de l’entrada del nou decret es reduiran ja que les operacions per varius a les cames, galindons, vasectomies, quists, circumcisions i septoplàsties deixaran de tenir període de garantia. Per a la resta, dotze en total, aquest termini passarà a ser flexible i podrà anar des dels 45 dies a l’any segons la gravetat del pacient.

Per exemple, una pròtesi de maluc es garantirà en sis mesos, igual que la de genoll o les cataractes. En canvi, la reparació dels lligaments del genoll es farà en un termini que va dels nous mesos a l’any, com la reparació del menisc. Ruiz ha destacat que en aquesta llista entra la intervenció per hèrnia discal que tindrà un termini garantit de nou mesos.

Amb les operacions garantides fins ara, la llista d’espera a Catalunya era de 69.967 persones, que al desembre del 2010 esperaven una mitjana de 4,11 mesos per ser atesos i que al juny del 2011 aquest període va augmentar fins els 4,30 mesos. Si es té en compte que a partir d’ara hi haurà menys operacions amb temps garantit, les dotze que queden tenen una llista d’espera de 32.652 pacients.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any