El curs escolar comença sota l’amenaça contra la llengua

  • Concentracions davant les cases de la vila contra l'atac a la immersió

VilaWeb
Redacció
12.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els alumnes de primària, secundària i batxillerat comencen avui el curs a tot el país, fora de Catalunya Nord. Un curs marcat per l’atac contra la llengua i per les retallades. Al Principat, la sentència que imposa l’espanyol també com a llengua vehicular de l’escola ha mobilitzat la comunitat educativa, que hi és contrària, i les organitzacions polítiques i socials. A les Illes i al País Valencià s’ha tornat a fer palesa la voluntat dels governs del PP d’imposar models trilingües que fan perillar la llengua i que en molts casos impedeixen d’estudiar en català als qui volen fer-ho. Per una altra banda, els sindicats han coincidit a criticar que aquest curs no hagi augmentat el nombre de docents malgrat el creixement d’alumnes a les aules.

La sentència del TSJC sobre la inclusió de l’espanyol com a llengua vehicular a les escoles del Principat ha mobilitzat tota la societat en defensa de la immersió lingüística. El govern ja ha recorregut la sentència ‘per raons jurídiques i de país’. Tots els partits excepte el PP i Ciutadans han defensat també el model lingüístic a les escoles. I la societat s’ha mobilitzat al carrer i a la xarxa contra aquest atac a la llengua. Així, la plataforma Somescola.cat ha fet una crida perquè els ajuntaments aprovin una moció en defensa de la immersió lingüística, i per a avui es preveu protestes a desenes de viles.

La sentència sobre la inclusió de l’espanyol com a llengua vehicular al Principat ha portat el govern balear a anunciar que revisaria la normativa per incloure també l’espanyol com a llengua vehicular a les Illes. De fet, el president José Ramón Bauzà havia anunciat en el ple d’investidura que el govern volia implantar de manera progressiva un model plurilingüe a les escoles que permeti triar la llengua vehicular.

De moment, les línies en català i espanyol a les escoles del País Valencià continuen com fins ara, és a dir que continuarà havent-hi alumnes que es quedaran sense poder estudiar en català a causa de la manca d’oferta del govern valencià. A més, el president Alberto Fabra ha defensat el model trilingüe que proposava l’ex-conseller Alejandro Font de Mora i que consisteix a eliminar la línia en català i instaurar una sola línia que inclogui català, espanyol i anglès. Amb tot, el nou conseller, José Císcar, es va comprometre amb Escola Valenciana a revisar el polèmic decret de Font de Mora i elaborar un model d’educació plurilingüe de consens.

Concentracions davant les cases de la vila contra l’atac a la immersió

La plataforma Somescola.cat, que agrupa Òmnium Cultural i més entitats de defensa de la llengua i sindicats de l’ensenyament, proposa que avui totes les escoles del Principat pengin un cartell que digui: ‘Una escola, una llengua, un país’ (vídeo). També convoca tothom a concentrar-se davant les cases de la vila, a les set de la vesprada, per a protestar contra la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que imposa a la Generalitat que adopti mesures, d’ací a dos mesos, perquè el castellà també sigui llengua vehicular de l’escola.

La plataforma també ha avançat tot un seguit d’activitats que ja tenia previstes en ocasió del Dia Europeu de les Llengües, el 26 de setembre, com ara la realització d’una acció pedagògica als centres perquè els alumnes entenguin la importància de la llengua, per exemple, fent una mateixa unitat didàctica a totes les escoles. També es farà una mena de concurs perquè tots els estudiants elegeixin la seva paraula preferida en català i puguin fer dibuixos i murals que s’hi inspirin. D’aquesta manera es pretén que els alumnes siguin conscients de la importància de la llengua per al país, com a element de cohesió social.

I és que segons que van explicar la setmana passada els representants de la plataforma, tots els actes i el manifest que ha redactat (i que ja han signat gairebé trenta mil internautes) es fan per deixar palès que la societat catalana dóna suport al model actual en què el català és la llengua vehicular, un model que funciona sense problemes, en què no hi ha discriminacions i que és una via per a garantir la cohesió social.

Mocions als ajuntaments

Somescola.cat també ha demanat a tots els ajuntaments que convoquin un ple extraordinari per a aprovar la moció proposada per la mateixa plataforma en defensa del model d’immersió lingüística i en contra de la decisió del TSJC. La moció no és nova, és a la pàgina web de l’organització des de l’abril, motivada per les sentències del Tribunal Suprem espanyol del desembre de 2010. La setmana passada, alguns municipis ja van es van afanyar a aprovar mocions en aquest sentit, com els de Barcelona, Sant Cugat del Vallès i Peramola (Alt Urgell).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any