El congrés dels EUA, a punt per a la votació decisiva sobre el deute

  • Obama anuncia un acord que evitarà la fallida · Alguns demòcrates i republicans expressen reserves sobre el pacte

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.08.2011 - 17:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El congrés dels Estats Units es prepara avui per a la votació decisiva sobre l’augment del sostre d’endeutament, després de moltes setmanes de negociació que han posat el país al límit de la suspensió de pagaments. Barack Obama ha anunciat la matinada passada un principi d’acord, però els demòcrates i republicans continuen negociant tant a la cambra de representants com al senat, perquè hi ha congressistes en ambdós partits que no veuen amb bons ulls els detalls del pacte.

De fet, Obama també ha dit que no era la mena d’acord que hauria volgut, perquè preveu una reducció de la despesa que no es basa a augmentar els impostos als més rics.

‘Els dirigents dels dos partits de totes les cambres han arribat a un acord per a reduir el dèficit i evitar la fallida, una fallida que hauria tingut un efecte devastador en la nostra economia’, ha manifestat el president nord-americà en una compareixença a la Casa Blanca: ‘Vull encoratjar, doncs, els membres de tots dos partits a donar suport a aquest acord amb els seus vots aquests dies vinents.’

El pla preveu de reduir el dèficit en dues etapes. En la primera, la despesa es reduirà d’un bilió de dòlars i es farà un estalvi d’un bilió i mig més, d’acord amb la proposta d’un comitè bipartidista del congrés. De moment, resta per a més endavant una revisió dels impostos a l’alça. Els republicans insistien a retallar despesa abans d’acceptar l’augment del deute, que actualment és de 14,3 bilions.

El comitè, format per dotze congressistes, revisarà el programa d’impostos i restructurarà programes socials com el ‘medicare’, que seran retallats. D’una altra banda, una tercera part del bilió de dòlars que es retallarà de bell començament serà de la defensa i de programes de seguretat diversos, cosa que no agrada gens als republicans.

El president de la cambra de representants, el republicà John Boehner, ha comentat que aquest no era el millor acord del món; per això alguns dels membres conservadors del seu partit ja han deixat clar que no el votarien. Al congrés, el pla també tindrà l’oposició dels membres del Tea Party. I la dirigent dels demòcrates, Nancy Pelosi, considerada fonamental per a contrarestar els vots contraris dels republicans, ha donat entenent que també seria difícil de convèncer alguns membres del seu partit.

La votació definitiva serà avui a a totes dues cambres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any