Josep-Lluís Núñez, condemnat a sis anys de presó pel ‘cas Hisenda’

  • L'ex-cap d'hisenda a Catalunya, Josep M. Huguet, condemnat a tretze anys · Javier de la Rosa, absolt · La fiscalia proposarà demà mesures cautelars

VilaWeb
Redacció
28.07.2011 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El constructor i ex-president del Barça, Josep-Lluís Núñez, i el seu fill han estat condemnats per l’Audiència de Barcelona a sis anys de presó pel ‘cas Hisenda’. L’ex-cap d’Hisenda a Catalunya Josep M. Huguet ha estat condemnat a tretze anys. En canvi, el financer Javier de la Rosa, per a qui la fiscalia demanava vuit anys de presó, ha quedat absolt. El jutge de l’Audiència de Barcelona ha dictat sentència després de dos anys de judici sobre aquest cas de frau fiscal.

Dos ex-inspectors d’hisenda més, Álvaro Pernas i Manuel Abella, han estat condemnats a dotze anys i onze anys de presó, respectivament, pels delictes de suborn passiu falsedat documental, prevaricació i omissió de perseguir delictes; l’ex-assessor jurídic del grup Torras-Kio, Joan Josep Folchi, ha estat condemnat a set anys de presó.

Els altres condemnats són Roger Bergua, a nou anys per suborn, falsedat documental omissió de perseguir delictes; Salvador Sánchez, a sis anys per suborn i falsedat documental; Eduardo Bueno i Francisco Colomar, a dos anys per falsedat i prevaricació; Juan Antonio Sánchez, a dos anys per suborn i falsedat.

També s’ha condemnat diversos dels acusats a pagar multes milionàries a hisenda en matèria de responsabilitat civil.

El jutge ha condemnat, doncs, a més d’empresaris, la cúpula de l’Agència Tributària a Catalunya els anys noranta per deixar-se subornar per tal de no inspeccionar o sancionar les empreses que cometien frau fiscal.

Per aquest judici han passat catorze acusats, entre empresaris, càrrecs d’hisenda i assessors fiscals. La trama permetia a diversos defraudar a hisenda a canvi de regals i suborns. També va passar pel judici en qualitat de testimoni Josep Borrell, amic i col·laborador d’Huguet que era secretari d’estat d’hisenda, i que va haver de renunciar a ser candidat del PSOE a les eleccions espanyoles del 1999 per aquest escàndol.

Possibles mesures cautelars

Es preveu que la fiscalia demani demà mesures cautelars, que van des de la retirada del passaport fins a la presó, segons fonts de la fiscalia. En un principi, la vista havia de tenir lloc avui mateix, però finalment ha quedat suspesa fins demà.

Els condemnats que hauran de tornar a seure davant del tribunal són Josep Maria Huguet, Joan Josep Folchi, Josep Lluís Núñez i el seu fill, Salvador Sánchez Giu, Roger Bergua i Manuel Abella. Probablement també es demanaran mesures cautelars per Álvaro Pernas, que aquest dijous no ha comparegut davant del tribunal.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any