Alarma a Somàlia per la greu sequera i la fam

  • L'ONU calcula que fins a deu milions de persones estan afectades per la pitjor sequera de l'est de l'Àfrica en cinquanta anys

VilaWeb
Redacció
25.07.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La situació a Somàlia és alarmant. Dijous l’ONU declarava en estat de fam les regions del sud de Somàlia, Bakool i la Baixa Shabelle i divendres l’Unicef va denunciar que fins a set-cents vuitanta mil nens del país poden morir de gana si no reben ajuda imminent. Es calcula que deu milions de persones viuen en una situació límit a la regió est de l’Àfrica per la pitjor sequera dels darrers cinquanta anys. De fet, Unicef va quantificar en dos milions tres-cents mil el nombre de nens en situació greu en el conjunt de Kènia, Etiòpia i Somàlia. I és que centenars de somalis fugen cada dia a Kènia perquè la situació és desesperadora.

La combinació entre sequera, conflicte i pobresa que afecta Somàlia, ha portat l’ONU a declarar-lo estat de fam. Els requisits perquè les Nacions Unides declarin un estat en aquesta situació alarmant són que com a mínim el 30% dels nens tingui malnutrició i que la mortalitat infantil sigui de 4 de cada 10.000 nens diàriament. Es tracta, doncs, del cinquè país del món amb la mortalitat infantil més elevada.

L’ONU també va demanar més mesures de seguretat per protegir les agències humanitàries dels grups armats del país, que sovint no permeten al personal arribar a les zones més necessitades. Al-Shabab, un grup afiliat a al-Qaeda que controla una de les franges del sud i del centre de Somàlia, va imposar el 2009 una prohibició a les organitzacions humanitàries estrangeres, però recentment n’està permetent l’accés limitat.

Un altre problema greu del país és la reclutació de nens soldats. En un informe d’Amnistia International, s’informava que els nens somalis són sistemàticament reclutats per grups militants com ara Al-Shabab. La informació la van obtenir en les entrevistes fetes a 200 somalis que han migrat del país.

La sosts-secretaria general per als Assumptes Humanitaris de l’ONU (OCHA), Valerie Amos, va advertir que aquesta serà una crisi alimentària llarga i va demanar als estats-membre que ajudessin econòmicament la regió i que hi fessin arribar el màxim d’ajuda possible.

Un govern nou però incapaç d’acabar amb el llast d’anys de conflictes

D’altra banda, dijous, el primer ministre somali, Abduweli Mohamed Ali, va presentar davant del parlament la composició del nou govern de transició, que en realitat només controlarà uns quants barris de la capital, Mogadisc. Format per divuit ministres, el govern tindrà un mandat d’un any durant el qual té previst redactar una constitució nova i posar en marxa un procés de reconciliació nacional. Els anys de combats entre cabdills de diferents regions i tribus han provocat fam i malalties difícils de controlar.


Unicef ha habilitat una pàgina especial per a fer donacions i un número de compte: (BBVA) 0182 2370 40 0208517159. També s’hi pot col·laborar enviant un missatge de text al número de telèfon 28028 amb la paraula ‘Somalia’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any