La Casa Blanca no ensenyarà fotos de Bin Laden mort

  • Obama ho confirma en una entrevista després d'informacions contradictòries sobre les intencions de l'administració · La informació que ofereixen diversos organismes del govern nord-americà genera més confusió sobre l'operació contra el cap d'al-Qaida

VilaWeb
Redacció
05.05.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La polèmica per la mort de Bin Laden i pels detalls de l’operació no paren de créixer des que, dilluns, Obama va anunciar per televisió que s’havia acabat  la persecució de l’home més cercat del món. I ahir va dir en una entrevista a la televisió CBS que la Casa Blanca no ensenyaria fotos de Bin Laden mort perquè ‘els perills de la publicació són superiors als beneficis’. Poques hores abans, en canvi, el cap de la CIA, Leon Panetta, havia dit que el govern sospesava ‘la millor manera d’ensenyar-les’.

Obama va explicar: ‘Els teòrics de la conspiració de tot arreu del món diran que les fotografies són retocades; a més, publicar les fotografies solament servirà per inflamar l’opinió pública del Pròxim Orient… Imaginem com reaccionaria el poble americà si al-Qaida matés un cap militar nostre i en publiqués les fotos a internet… Ossama bin Laden no és un trofeu, sinó un mort. Ara dediquem-nos a continuar lluitant fins a eliminar al-Qaida.’

Contradiccions en el relat de l’operació

Ahir la Casa Blanca va canviar sobtadament el relat de la mort Bin Laden, contradient-ne la primera versió: va dir que no anava armat quan fou abatut, que tampoc no s’havia escudat amb la dona i que aquesta no era morta.

Les noves dades suggereixen que l’atac va ser extremadament unilateral, amb més de vint soldats especials de la Marina dins de la casa per una pocs homes que protegien Bin Laden. Segons funcionaris del govern citats pel New York Times, només hi hagué un breu intercanvi de trets al començament de l’operació contra Abu Ahmed al-Kuwait, correu de Bin Landen, que va obrir foc des de darrere de la porta de la casa d’hostes. Segons aquesta versió dels fets, els soldats ja no van tornar a disparar, cosa que fa créixer els dubtes sobre la mort de Bin Laden.

Siga com siga, hi ha grans diferències respecte la primera versió dels fets, segons la qual hi hagué un tiroteig durant tota l’operació i Bin Laden anava armat, algunes fonts havien dit que amb una AK-47, i es va defensar.

La polèmica va continuar hores després de constatar aquestes primeres contradiccions quan el director de la CIA, Leon Panetta, admetia en una entrevista a l’NBC que l’exèrcit nord-americà havia obtingut informació per a dissenyar l’operació mitjançant tècniques de tortura a presons secretes de la CIA i a Guantánamo, com ara l’asfíxia simulada.

El responsable del Departament de Justícia durant el mandat de George Bush, John Yoo, que havia justificat l’ús d’interrogatoris brutals, va dir: ‘El president Obama pot reivindicar, amb tot el dret, l’èxit assolit, que ha estat possible gràcies a les dures decisions preses per l’administració Bush’.

El diari The New York Times es fa eco d’aquest debat i qüestiona l’eficàcia d’aquestes tècniques de tortura perquè, segons els responsables dels interrogatoris, un dels torturats sí que va oferir informació útil per a localitzar l’home-correu de Bin Laden, però dos, no. Un d’aquests, Khalid Shaikh Mohammed, que fou ofegat simuladament 183 vegades, va acabar donant una informació confusa que va despistar els serveis d’intel·ligència nord-americans sobre l’home de confiança de l’ex-cap d’al-Qaida.

L’OTAN justifica l’operació

El secretari general de l’OTAN, Anders Fogh Rasmussen, va justificar ahir la mort de Bin Laden en una operació de les forces especials nord-americanes al Paquistan. Per Rasmussen, ‘s’ha fet justícia amb el responsable de la mort de tanta gent innocent a tot arreu del món’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any