Sant Jordi mesura la seva potència

  • Editors i llibreters confien que la festa minimitzarà les circumstàncies adverses

VilaWeb
VilaWeb
Montserrat Serra
23.04.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest Sant Jordi cau en mala data. Als telenotícies, els llibres es posen de costat amb les processons i les dades d’ocupació turística. Aquest pot ser el Sant Jordi dels ‘guiris’, fet que ajudarà a la difusió internacional de la festa però que no ajudarà gens a vendre més llibres en l’àmbit de la literatura catalana. Això els editors i els llibreters ho saben, però també confien en la festa: Sant Jordi és de les diades més emblemàtiques i boniques que es fan i això pot minimitzar les circumstàncies adverses. La directora editorial del Grup 62, Ester Pujol, aixi ho explica: ‘La casuística no es pot canviar (la data, el temps que ens pot fer la guitza…), però sóc optimista, perquè és una festa tan potent, potser la més bonica que tenim, d’expansió al carrer, que barreja amor i cultura, que dóna una imatge de civiització, que és també el tret de sortida de la primavera…’

Editors i llibreters preveien que durant tota la setmana es vendrien més llibres del que és habitual, i sí, llibreters de diferents ciutats ho han constatat a VilaWeb. Però, segons Guillem Terribas de la llibreria 22 de Girona, aquest fet ja fa anys que es dóna: ‘Ahir em vaig mirar les dades de l’any passat i durant la setmana havíem venut una mica més que enguany, i sense fer res d’especial ni descomptes ni presentacions. És que els nostres clients valoren que els puguem atendre bé, que els hi puguem fer recomanacions, que trobin els llibre que busquen, i que els hi puguem embolicar per regal.’

Els més venuts i els més demanats

Per a aquest any, com l’any passat, la venda de llibres es preveu molt repartida: no hi ha un best seller clar i això, segons expliquen els llibreters, beneficia els autors catalans, que ofereixen un ventall ampli de possilibitats: és l’any d’un bon grapat d’autors amb primera novel·la, una part dels quals ha aconseguit premi. Aquesta situació es podria trobar a l’estela del fenomen de ‘L’últim patriarca’, de Najat El Hachmi, que ha fet un camí fulgurant i el continua fent: ha estat de gira per Alemanya i ha recollit crítiques elogioses, i aquesta setmana se’n va a Nova York per participar al festival World Voices que organitza el Pen. Precisament Najat El Hachmi presenta aquesta Sant Jordi la seva segona novel·la, ‘La caçadora de cossos’. També és interessant el nombre d’autor que publiquen segona novel·la i que, d’alguna manera, podríem dir que comencen a fer carrera literària.

Els llibreters aquesta setmana han venut força alguns títols previsibles i d’altres difícils d’imaginar. Per exemple, Guillem Terribas diu que va venent bé títols com ‘L’arqueòleg’ de Martí Gironell; l’Albert Espinosa, ‘Si tu em dius vine, ho deixo tot… però digue’m vine’; ‘Un hotel a la costa (Tossa de Mar, 1933-1939)’ de Nancy Johnstone; també el d’Eduard Márquez, ‘L’últim dia abans de demà’. Biel Barnils de la llibreria la Tralla de Vic sorprèn amb els títols que diu que va venent més: ‘No sé com aprimarme’ del doctor Pierre Dukan i el llibre de Kilian Jornet, ‘Córrer o morir’. Barnils diu que la venda de narrativa va més repartida. Per la seva banda, Quim Jubert de la llibreria l’Odissea de Vilafranca del Penedès, ha explicat que ven molts llibres de l’Albert Espinosa i també del manifest ‘Indigneu-vos!’ d’Stéphane Hessel, que ja se li ha acabat.

A la llibreria Viladrich de Tortosa, Rosa Cubeles constata que els seus clients tenen tirada a regalar autors del territori, que enguany n’hi ha un munt. També comenta que ja se li ha acabat el Premi Sant Jordi  (‘L’home de la maleta’ de Ramon Solsona), que ha sortit molt bé. Precisament Cubeles obre la caixa dels trons de cada Sant Jordi: la dificultat de servir les comandes i com evitar que les grans llibreries i cadenes concentrin grans estocs de títols, en detriment de les llibreries de ciutats més petites. Perquè a Cubeles no li han servir més Premis Sant Jordi, i no en té per vendre avui. Aquesta situació li ha passat amb altres llibres com el d’Stéphane Hessel, que també se li ha acabat, i el de Marta Rojals, ‘Primavera, estiu, etcètera’. Cubeles, que reconeix que per Sant Jordi si no se’n venen uns se’n venen uns altres, també creu que quan es fan les llistes dels més venuts n’hi hauria d’haver dues: els més venuts i els més demanats.

El cas de ‘Primavera, estiu, etcètera’, exhaurida al magatzem

Un cas a banda és el del llibre ‘Primavera, estiu, etcètera’ (La Magrana) de Marta Rojals. La llibretera Rosa Cubeles ha explicat que fa quinze dies que es va quedar sense existències d’aquest títol, que el va demanar de seguida però que no li han tornat a servir. Guillem Terribas es troba en la mateixa situació: va demanar més exemplars de la novel·la perquè és una de les 22 novetats que recomana per aquest Sant Jordi. Fa quinze dies ja li van advertir que per Sant Jordi no n’esperés més. És la primera novel·la de Marta Rojals i ha tingut una molt bona acollida de crítica i públic i se n’ha parlat molt a la xarxa. Els llibreters la recomanen i fa setmanes que molts d’ells demanen de tenir-ne més exemplars de cara al 23 d’abril .El Llibreter  li ha concedit el Premi Exhaurim-lo! 2011. I sembla que s’exhaurirà de veritat, doncs queden exemplars a algunes llibreries  però no en queden al magatzem. Per això ‘ El llibreter’ en el seu bloc ple de recomanacions pels lectors que necessitin consell, encoratja a exhaurir totalment aquesta edició avui,: ‘tota l’edició està repartida per les llibreries del país, raó per la qual reitero la crida exhaurir-lo. Però els llibreters que no el podran vendre avui no estan gaire contents com és el cas de Terribas: ‘Els llibreters no l’hem pogut exhaurir a base de recomanar-lo, l’editorial se’ns ha avançat al no voler-lo reeditar i sap greu’ .

 

ESCRIPTORS.TV

 


Tina Vallès

Najat El Hachmi

Salvador Macip i Sebastià Roig

Ramon Solsona

Vicenç Pagès

Jordi Vintró

Ramon Erra

Marc Pastor

David Castillo

Roser Caminals

Sergi Pàmies

Maria Barbal

Jordi Puntí
 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any